Close

„A temeriniek nem akarnak félelemben, rettegésben élni”

Személyesen kereste fel a temerini támadás sérültjeit Ékes Ilona, a nemzeti összetartozás, valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság fideszes tagja; a politikus – aki az MTI-nek a vajdasági településről telefonon nyilatkozott – felháborítónak nevezte a történteket. A képviselő elmondta: a megtámadottak sérülései még láthatók és fájdalmasak a számukra, ugyanakkor nagyon elszántak. Mint mondta, úgy vélték, a végsőkig elmennek, hogy igazuk nyilvánosságot kapjon, mert ha nem szólnak, ugyanúgy megtörténhet velük hasonló attrocitás, megaláztatás.

Ékes Ilona azt mondta: az ott élő emberek nem akarnak félelemben, rettegésben élni. A politikus Guszton András polgármesterrel is megbeszélést folytatott, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tisztességes kivizsgáláshoz kell ragaszkodni függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségű vagy korú. Szerinte olyan büntetésre ítélték a két elfogott támadót, amely nem visszatartó erejű. Hozzátette: ez nem szolgálja a megbékélést, amelyre nyitottak az ott élők.
   
A helyi szabálysértési bíróság első fokon 25 nap elzárást és kevesebb mint 20 ezer forint pénzbírságot szabott ki arra a két, szerbül beszélő férfira, aki a vajdasági Temerinben a karácsonyi éjféli mise után megtámadott egy 75 éves magyar asszonyt és a segítségére siető magyar házaspárt is.
   
A Duna Televízió kedd esti Híradójában elhangzott: a bíróság szabálysértésként kezelte az ügyet a rendőrségi feljelentés alapján, az esetleges etnikai indítékot így nem is vizsgálhatták. Danijela Malesev bíró azt mondta: „ebben az esetben nem volt etnikai indíttatás, nem sértegették a megtámadottakat nemzetiségi alapon. Klasszikus szabálysértés, a közrend és a nyugalom megzavarása történt” – tette hozzá.
   
Az elmúlt két-három hónapban több, etnikai alapú incidens történt Temerinben. A közrend és a nyugalom helyreállításáért és megszilárdításáért október végén Ivica Dacic szerb belügyminiszter részvételével a vajdasági tartományi biztonsági tanács kihelyezett ülést tartott a városban. Az eseményen Ivica Dacic kijelentette: a Vajdaságban szilárd a közbiztonság, sikerült megőrizni a közrendet és a nyugalmat, és csökkent a nemzeti hovatartozás miatti okokra visszavezethető incidensek száma is, olyannyira, hogy az idén volt az a legalacsonyabb 2004 óta.

Forrás: MTI-fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top