Close

Szálló por – Valamelyest javult a levegő minősége Nyíregyházán

Valamelyest javult a levegő minősége péntek délelőttre Nyíregyházán, a városban továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben – közölte az önkormányzat sajtószolgálata az MTI-vel.
Parillák Gabiella sajtóreferens elmondta: az utóbbi órákban a köbméterenkénti 146,14 mikrogrammról 97,27 mikrogrammra csökkent a szálló por átlagos koncertrációja a városban. A 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket meghaladó adatok miatt a helyhatóság különböző óvintézkedésekre hívja fel a nyíregyháziak figyelmét.     Hozzátette, azt javasolják, hogy a légúti betegségekkel küzdők, az idősek és a gyermekek kerüljék a szabadban való tartózkodást. Nem ajánlják a szabadban végzett, intenzív fizikai megterheléssel járó sporttevékenységet sem. 
A helyiektől azt kérik, hogy lehetőleg délben vagy kora délután szellőztessenek, s ahol az megoldható, a gáztüzelést részesítsék előnyben a fűtésnél. Javasolják továbbá, hogy mellőzzék a gépkocsihasználatot, közlekedjenek tömegközlekedési járművekkel, és kerüljék a kerti hulladékok, az avar és a fanyesedékek szabadtéri égetését.     A levegő minőségének jelentősebb javulását szombattól várják Nyíregyházán.
Miskolcon pénteken ugyancsak elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. 
Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb, pénteken közzétett mérései szerint négy helyen egészségtelen a levegő az országban, Nyíregyházán kívül a borsodi Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Pécsen; ezeket narancssárga színnel jelölték. A térképen piros jelölés nem szerepel, vagyis jelenleg egyetlen településen sem veszélyes a levegő.
 
Forrás:bbag/bám MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top