Close

MTVA: sikeresen szerepelt a közmédia összehangolt rendszere a katasztrófavédelmi gyakorlatban

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) biztosította, hogy a hétfői katasztrófavédelmi gyakorlatban résztvevő összes közszolgálati médiacsatorna adásába minden közlemény az átlagnál gyorsabban, jóval a megadott közlési határidőn belül megjelenjen és elhangozzék – közölte az alap kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint az összehangolt munkának köszönhetően a két órán belüli közlésre kiadott közlemények minden esetben 45 percen belül adásba kerültek, és a kötelező ismétlések is megvalósultak egy órán belül. 
Minden bejelentésnél egységes kép- és hangszignál hívta fel a figyelmet a közlésre. A közmédia a televíziócsatornákon Rendkívüli Híradó keretén belül tájékoztatta a lakosságot, amelyet alkalmanként tíz percen keresztül futó feliratcsík követett. A rádió-csatornákon külön az ott dolgozó hírszerkesztők, vagy bemondók olvasták be a közleményeket – tették hozzá. 
A közmédia minden online felületén azonnali hatállyal, kiemelt sávban, gyorshírként jelentek meg a Csillagok Háborúját idéző szövegek, így 180 ezer látogató láthatta a nap folyamán ezeket a megjelenéseket is. A hirado.hu hírportál további híradásokkal és cikkekkel segítette a lakosság minél pontosabb tájékoztatását. Az m1, m2, Duna és Duna2 teletextjén is minden közlemény azonnal olvasható volt.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn összesen öt közleményt adott ki a Marathon Terra rendszeren keresztül, ebből kettőt azonnali közlésre, amely egyszerre érkezett be a közmédiumok szerkesztőségeihez.
A riasztással kapcsolatos feladatok végrehajtását jelentősen segítették a korábbi katasztrófavédelmi gyakorlatok tapasztalatai. Az egyik jelentős változás a májusi próbariasztáshoz képest az volt, hogy nemcsak az MR1-Kossuth Rádió, hanem mindhárom fő közszolgálati rádiócsatorna részt vett a közzétételben – fűzték hozzá.
Az országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat kapcsán az MTI speciális, egyedi feladatokat látott el. A Marathon Terra hálózaton keresztül beérkezett információt a nemzeti hírügynökség a beérkezést követően azonnal, pontosan és hitelesen továbbította a gyakorlathoz nem kapcsolódó kereskedelmi médiumoknak, illetve a lakosság legszélesebb rétegeihez, valamint minden külföldi partnerének is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Szalai Annamária az m1 Az Este című műsorában pozitívan értékelte a próbariasztási gyakorlatot, amely a közmédia segítségével több millió magyar lakoshoz juttatta el az OKF közleményeit a nap folyamán.
 
Forrás:bny/bpt MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top