Close

Türelmet kér a rezidensektől Szócska Miklós

Az egészségügyi államtitkár szerint lassú építkezéssel javul a rezidensek helyzete, így nincs szükség „kamikaze akciókra.” A Magyar Rezidensszövetség viszont továbbra sem elégedett.

 
Az egészségügyi államtitkárság szeretné továbbvinni a rezidensek helyzetét javító intézkedéssorozatot – mondta az InfoRádió Arénájában Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár kiemelte: idén nagyjából 600 rezidensre jutott pénz, és bízik abban, hogy például a gyógyszerkutatásokat úgy tudják szervezni, hogy azok egy részének a befizetéséből tudják folytatni az ösztöndíjalapot.
Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az eredetileg tervezett hatszáz rezidens számára sem tudták biztosítani az ösztöndíjat, 524 főnél meghúzták a limitet, és ezzel ki is fogyott a keretösszeg.
Szócska Miklós az Arénában arról is beszélt, hogy van olyan kórházigazgató, aki vállalta, hogy az ötéves ösztöndíj lejárta után is szinten tartja a rezidensek fizetését.
Papp Magor erre azt mondta, úgy tudja, ezt eddig csupán Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója vállalta, ami így nagyjából tíz rezidenst érint.
Szócska Miklós még egy kis türelmet kért a rezidensektől, mint mondta: néhány éven belül szeretnék az ösztöndíjprogramot kiterjeszteni háromezer főre. Már szervezik a polgármestereknél és önkormányzati szövetségeknél, hogy letelepedéshez biztosítsanak lakástámogatást – emelte ki.
Papp Magor erre is szkeptikusan reagált, és emlékeztetett arra, hogy a program minden rezidensre ki volt terjesztve, mégis mindössze nagyjából hétszázan pályáztak ösztöndíjra. A magyar egészségügy működőképességének alapfeltétele a szakorvosi bérek rendezése lenne – hangsúlyozta.
Eddig már 2300 rezidens helyezte ügyvédi letétbe a felmondólevelét.
inforadio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top