Close

Sem bírságot fizetni, sem falat lebontani nem hajlandó a nagybányai polgármester

A nagybányai polgármester nem hajlandó kifizetni az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kirótt pénzbírságot, és nem akarja lebontani a város egyik romatelepét „leválasztó” falat sem, amiért a büntetést kapta.
A csütörtöki romániai híradások szerint Catalin Chereches továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a fal megmaradjon, noha a diszkriminációellenes hivatal hatezer lejre (mintegy 1400 euróra) büntette a nagybányai önkormányzatot, miután a testület megállapította, hogy a polgármesteri hivatal jogellenesen emelt falat a Horea utcában.
Chereches azonban továbbra is tartja magát korábban nyilvánosan hangoztatott álláspontjához, miszerint „nem érdekli” a diszkriminációellenes tanács álláspontja, mert ő – mint fogalmazott – „a helyi polgárokat képviseli, és csakis nekik tartozik elszámolással”.
„Fellebbezni fogok. Ez az összeg kéthavi fizetésem” – mondta a hotnews.ro hírportálnak a városvezető. Az elöljáró fenntartja véleményét: azért volt szükség a fal megépítésére, mert így megelőzhetőek az autóbalesetek a romatelep közelében lévő forgalmas úton. Szerinte nem a CNCD hatáskörébe tartozik annak megítélése, hogy mi szolgálja egy város lakóinak érdekeit. „Nem áll szándékomban lebontani a romák lakta tömbházakat az utcától elválasztó kerítést, még az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kirótt bírság ellenére sem” – mondta a polgármester.
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke egy nappal korábban az MTI kérdésére kifejtette: egy ilyen fal nem megoldás sem a helyi romák, sem a többségi lakosság számára Nagybányán, a romák e fal felépítése után is ugyanolyan nehéz szociális helyzetben, a szemét között élnek, mint azelőtt – tette hozzá.

Asztalos felelőtlennek minősítette a polgármestert, amiért a helyi lakosság akaratára hivatkozik. A CDCD elnöke szerint ugyanis bár kétségtelen, hogy Románia lakossága helyi szinten is komoly romaellenes érzelmeket táplál, alkotmányossági és emberi jogi kérdésekben egy polgármesternek sokszor a helyi közösséggel is szembe kell mennie.
 
Forrás:kgf/ksy MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top