Close

Ilyen drága soha nem volt az üzemanyag

A kisvállalkozókat akár padlóra is küldheti minden idők legbrutálisabb jövedéki adója. 1994-ben tankoltunk ilyen keveset. Senki sem bírja az adóprést.

 A környező országokat nézve végre vezetünk valamiben: a gázolaj ára sehol sem olyan magas, mint Magyarországon. Ugyanis az áfát is beleszámítva mintegy 16 forinttal drágítja a gázolajat a jövedéki adó 13 forintos emelése november 1-től. A kormány által javasolt adóemelés után az átlagár elérheti a 418 forintot literenként. Így ismét megéri a környező országokban tankolni. Persze a nagy fuvarozók, akik sokat fogyasztanak, adókedvezményben részesülnek, így őket nem érinti az emelés. Ellenben egy kisteherautón tejet, kenyeret szállító kisvállalkozót akár padlóra is küldhet minden idők legbrutálisabb jövedéki adója.

Hol olcsóbb?

Mostantól egyébként még Ausztriába is érdemes átruccanni tankolni. Igaz a literenkénti 10 forintos különbség miatt olyan nagyon messziről ne pattanjunk a 25 éves dízel Mercibe. Ahogyan a szlovák határ közelében lakók is csak ennyit spórolnak, ha mondjuk Komárom helyett Komarnoban töltik meg a tankot. Mind a két országban 406 forint az átlag ár.

A szegedieknek azonban már érdemes akár rendszeresen is a határon túra utazni dízelért. Mondjuk nem pont Szerbiába ahol alig 5 forinttal olcsóbb az üzemanyag, – 413 forint – mint itt, de mondjuk, egy aradi túra a 40 forintos literenkénti haszonért mindenképpen megéri. Az erdélyi MOL kutakon ugyanis átlagban 377 forintnyi lejt kell otthagyni egy liter gázolajért. Ezért a különbségért pedig akár nagyobb távolságról is érdemes elmenni érte. Pécsről biztosan jó üzlet átugrani egy horvát MOL-INA kútra, mert az ottani 371 forintos átlagos dízel ár már egy 50-es tanknál is hozhat 2300 forint hasznot, ami nem éppen elhanyagolható.

Persze a legjobban azok járnak, akik Ukrajna felé veszik az irányt. Ha valaki mondjuk imád vezetni, még akkor is spórolhat, ha Budapestről autózik az ukrán határra. 156 forint literenként az eltérés. Tehát az ukrán kormány ennyivel kevesebb adót hajt be, mivel az üzemanyag árát már minden környező országban a világpiaci árakhoz kötik. A munkácsi kutakon 262 forintért tankoló autós persze biztosan kesereg, hogy mondjuk Oroszországban csak 197 forint egy liter gázolaj.

Miért?

Idén eddig az összes üzemanyagból 2,5%-kal csökkent a fogyasztás. Ilyen kevés üzemanyag utoljára 1994-ben fogyott. Akkor a teljes fogyasztás 2,148 millió liter volt. Idén eddig 2,158 millió liter fogyott. Most azonban, hogy a gázolaj jövedéki adója 110,35 forint lesz novembertől a jelenlegi 97,35 forinttal szemben az ár biztosan hatni fog a keresletre is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top