Close

Budai Gyula elszámoltatási mérleget vont

Összesen 1216 bejelentés, 32 kiemelt vizsgálat, 38 büntetőfeljelentés, egy vádemelés, százmilliárdos költségmegtakarítás – ez a mérlege eddig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak és hivatalának. Szerinte sikeres és eredményes az elszámoltatás
„Egyetlen érdekünk van, ez pedig nem más, mint hogy azok, akik csődközeli helyzetbe hozták, eladósították az országot, nyerjék el méltó büntetésüket a jogállami keretek között. A vizsgált elmúlt nyolc év ékes bizonyítéka volt az MSZP–SZDSZ-es kormányok szabadrablásának” – szögezte le tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, akinek még egy éve van hátra két évre szóló megbízatásából. Elmondta, 2010-ben 736, az idén eddig 480 bejelentést kapott a hivatala, ebből 32 kiemelt ügyben vizsgálatot folytatnak, 38 esetben pedig már büntetőfeljelentést tettek. A bábolnai ménesbirtokkal kapcsolatban már a vádemelés is megtörtént. Az elszámoltatás százmilliárd forintos megtakarítást, vagyis ekkora összeg visszaszerzését jelenti a magyar államnak.
A politikus kiemelte a sukorói játékkaszinó-beruházás vizsgálatát. Hangsúlyozta, az ügyészség korábban csak a botrányos telekcsere mikéntjét vizsgálta, a bukott miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet egyelőre csak az ügynek ebben a részletében gyanúsították meg. Felhívta a figyelmet, a vádhatóság a beruházás – szerinte jogellenes – kormányzati kiemeltté nyilvánításában még nem nyomozott. Szerinte kérdés az is, hogy Oszkó Péter, a Bajnai-kabinet pénzügyminisztere 2009-ben miként írhatta alá a koncessziós szerződést. Emiatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett bejelentést az ügyészségen.
A kormánybiztos kifejtette, hivatala három nagy területet vizsgált. Elmondta, fókuszba kerültek az állami vagyont érintő esetek – a játékkaszinók, illetve a moszkvai magyar kereskedelmi központ értékesítése –, a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyek – a bábolnai ménesbirtok és sukorói telekcsere – és a konkrét kormánybiztosi átvilágítások. Utóbbiakhoz tartoznak a Honvédelmi Minisztérium vesztegetési ügyei és a filozófuspályázatok.

Most is vizsgálják a Budai Egészségközpont Kft. szerződéseit és a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ közbeszerzései és megbízási szerződéseit. Ezután következnek a MÁV-val, valamint az oktatással kapcsolatos eljárások. 
 
Pindroch Tamás
 
Forrás:Magyar Hírlap 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top