Close

A Dunakanyar gyöngyszemei

Esztergomi Bazilika és Főszékesegyház

Aki egyszer is látta és megélte e páratlan szépségű tájegység, a hazai Duna-völgy Esztergomtól Budapestig kanyargó, nyugat-keleti irányból észak-délire váltó szakaszának, part-menti településeinek látvány-élményét, minden bizonnyal egyetért velünk: változatos természeti szépségű, sajátos füzérként, mindennél nagyobb, eredetibb természeti gyöngyfüzért alkotnak a Duna két partjához fűződő települések.

E mindannyiunk számára lélekemelő, pihentető, páratlanul gazdag kincset, az Esztergomnál kezdődő Dunakanyart, túlzás nélkül, méltán nevezhetjük a magyar Wachaunak. Ám az se túloz, aki váltig állítja, hogy e páratlan kincsünk a Rajna-völgy tájszépségével vetekszik. Épp ezért nem titkolt célunk, hogy a mostani, gyakran túlzottan Budapest központú turizmus népes táborának figyelmét e régió megismerésre érdemesült kincseire hívjuk fel.
Ott, ahol a fővárosunktól északra fekvő tájon, a Visegrádi-szorosban hegyek közé szoruló vén Duna, hirtelen délre kanyarodik, és mintegy halhatatlan, hiteles tanúként végigkíséri középkori történelmünk jelentős eseményeinek színhelyeit, többek közt Árpád-házi királyaink egykori családi birtokát, minden talpalatnyi hely azt sugallja: irigylésre méltón gazdag történeti-, kulturális- és műemléki értéket hagyott ránk a múlt.

 

A tájegység két legjelentősebb települése kétségtelenül Esztergom és Visegrád, de többek közt itt van Pilismarót, Dömös és Kerektó is az ezeket összekötő Dunakanyarban, kies hazánk kulturális és történelmi emlékekben talán leggazdagabb tájegységében.

 

Visegrád, a magyar királyok egykori székvárosának építészeti öröksége, a XI. századi ispáni vár és esperesi templom romjai, a fellegvár és az alsóvár, valamint a királyi palota lenyűgözően idézik a hajdani pompát.
Esztergom – a „Dunakanyar legnagyobb gyöngyszeme” – a maga műemlékeivel, kincseket rejtő múzeumaival, történelmi levegőjével és tájképi szépségeivel pedig egyedülálló értékünk. Vármúzeuma, a Főszékesegyház Kincstára vagy a nemzetközileg ismert Keresztény Múzeum látogatók százezreit fogadja.
Bárhol is járjunk a Dunakanyarban: már az őskortól lakott Esztergomban, ahol István királyunk született és koronáztatott, vagy a mindig szívderítő, mediterrán hangulatú Szentendrén, Visegrádon, a földi paradicsomban, akár a Börzsönyön túljutó Duna menti, 900 éves városának, Vácnak köveit koptatjuk, közös az érzésünk: e tájegység olyan Isten adta kincsünk, amit érdemes, sőt, meg kell becsülnünk, óvnunk, szinte bűn alaposan meg nem ismernünk ezt az elsőrangú üdülő- és kirándulóvidéket.
Kimeríthetetlen e gyöngy-füzér kincstára, melynek gazdagságát, a többnyire ismert településeken, Esztergomon, Dömösön, Zebegényen , Visegrádon, Vácon és Szentendrén túl, többnek közt Göd, Kismaros, Kosd, Leányfalu, Nagymaros, Pilisborosjenő, Pilismarót, Pilisszentkereszt-Dobogókő, Pomáz, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Üröm, Verőce, Zebegény is gazdagítja.
S ezzel nem ér véget a névsor. Pazar tájkincsünk bemutatása érdekében magazinunkban a teljesség kedvéért, a látnivalók mellett, természetesen a kiváló éttermek, panziók, hotelek, szállodák, wellnes-fürdők is helyet kapnak, hogy minél teljesebb legyen a Dunakanyarunk összképe.
Útnak indulva, első ötletként gondoljunk csak a legfőbb látnivalókra: Esztergomban a Bazilikára, neves múzeumok sorára, mindeneket előtt a Keresztény Múzeumra a Királyi palotára, a Prímás-szigeti Aguaparkra és szállodára, a kiváló éttermek sorára. Visegrádon a fellegvárra, a földi paradicsom panorámás szállodáira, a hangulatos fürdőkre. Szentendrén a Skanzenre, a belvárosra, Zebegényben a Szőnyi István emlékmúzeumra, Kismaroson a Királyréti Erdei Vasútra, és persze hosszan sorolhatnánk a jobb- és bal parti, kisebb települések nevezetességeit.

És talán ezzel kellett volna kezdenünk: a Dunakanyart emlegetve óhatatlanul eszünkbe jut a 1997-ben létesült Duna-Ipoly Nemzeti Park, hiszen a maga több, mint hatvanezer háromszáz hektáros területének legfőbb tájképi értéke a Dunakanyar. A meredek hegyoldalú Pilis mészkőszirtjei és sasbércei, a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység láva- és vulkáni törmelékes kőzetei, a vulkáni törmelékbe mélyült festői Rám-szakadék, e vulkáni hegységgel rokon szerkezetű, Börzsöny bükkösei, védett sasai, sólymai, hollói, fakopácsai, vízirigói, hajnalmadarai, szürkebegyei, vidrái, e kétféle eredetű hegység találkozásának átmeneti jellegének és a zárt, tölgyes, bükkös erdőtakarójának varázslata.
Olyan kiemelkedő értékek rejtőznek e bűvös tájon, mint az őskőkorból származó pilisszántói emlékek, az új-kőkori és vaskori tárgyak, a római- és középkori látványos emlékek. Szkíták, kelták, római légiók, avarok, szlávok birtokolták e kies, szűkebb pátriát, ami Hunyadi Mátyás idején indult virágzásnak, s ahol Visegrád a középkori Magyarország központja lehetett.

Jelenkorunkban, a dunakanyari szállodákat, éttermeket sorolva, a teljesség igénye nélkül eszünkbe jut az esztergomi Bellevue Konferencia és Wellness Hotel, a Kaboca Hun Étterem, a Prímás Pince, a Szent György Panzió és Vendégház, a Mária Valéria híddal könnyen elérhető Párkány kiváló fürdője, szállodája és éttermei, Dobogókőn a Walden Hotel, a Saolin falu. Zebegényben a Malomkerék Vendégház, a Kis Apartman, a Völgy Apartman Vendégház. Visegrádon a nemrég épült Royal Club Hotel és a Thermál Hotel. Szentendrén az Aranysárkány Vendéglő, a Bárczy Fogadó, a Rosinante Szálloda és ÉtteremSziget- monostoron a Rosinante Fogadó, Vácott pedig a Camelot Club Hotel és Étterem.
A kínált kincs minden szempontból kimeríthetetlen. Okkal hisszük, reméljük, hogy valóban közös érdeket szolgálunk nemes vállalkozásunkkal, ami összefogás, további ötlet, anyagi támogatás nélkül reménytelen lenne. Így, ha Ön mindezt végiggondolva, települését, vállalkozását a jövőbe vetett hittel vezetve, egyetért szándékunkkal, arra kérjük, részvételét, bemutatásra felkínált, helyi lehetőségét jelezve, segítse a reményeink szerint reprezentatív kötetként is megszülető, maradandó, értékes reklámhordozóként is szolgáló Dunakanyar sorozatunk megvalósítását.

fotók: Mudrák Attila

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top