Close

Dalí-, Picasso-, Hundertwasser-grafikák a Jászi Galériában

Tizennégy 20. századi képzőművész, többek között Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró és Friedensreich Hundertwasser sokszorosított grafikáit, litográfiáit mutatja be a budapesti Jászi Galéria Re-Víziók címmel október 8-ig látogatható kiállítása.

    A tárlat egy Stockholmban élt magyar származású gyűjtő 1960-as, 1970-es években létrejött kollekciójába nyújt betekintést; a gyűjtemény középpontjában összekötő szálként a grafika, a litográfia áll.
    Mint a galériát vezető Jászi Orsolya az MTI-nek elmondta, a hétfőtől látogatható kiállításon a tizennégy művésztől – Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Victor Vasarely, Friedensreich Hundertwasser, Endre Nemes, Paul Wunderlich, Guillaume Cornelis van Beverloo, Fred Weidmann, Niki de Saint Phalle, Friedrich Schröder-Sonnenstern, Howard Hodgkin, Leonor Fini és Michael Parkes – összesen 34 grafika szerepel, egy Victor Vasarely-festmény, valamint egy Salvador Dalí- és egy Paul Wunderlich-szobor mellett. A grafikák nagyobb része sokszorosított, szignált színes litográfia, de a tárlaton helyet kapott egy-két rézkarc, aquatinta is.
    Hasonlóan elismert alkotók grafikái Magyarországon még ritkán bukkannak fel aukciókon, inkább csak az utóbbi pár évben jelentek meg. Értéküket befolyásolja a szerző ismertsége, a választott technika, a sorozat nagysága, valamint az, hogy kézzel szignált vagy nyomtatott aláírás látható rajta, a művész életében készült vagy múzeumi utánnyomás-e – emelte ki Jászi Orsolya.
    Mint hangsúlyozta, a grafika előnye, hogy megvásárlásával viszonylag kisebb anyagi ráfordítással világhírű művészek alkotásaihoz lehet hozzájutni: 200 ezer forint körül már lehet Hundertwasser- vagy Dalí-litográfiákat szerezni, de a kiállításon azért akadnak félmillió forintnál értékesebb munkák is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top