Close

A szerzőknek ajánlja az idei rendezvénysorozatot a Magyar Dal Napja

2011. szeptember 11-én a jelenlegi állás szerint nyolc vidéki városban és több mint tíz fővárosi helyszínen követhetik figyelemmel az érdeklődők a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat programjait  – immár negyedik alkalommal. Mint minden évben, úgy idén is újdonsággal készülnek a szervezők, szándékuk szerint a 2011-es Magyar Dal Napja ezúttal – az igényes produkciók mellett – elsősorban a zene- és dalszerzőkről, szövegírókról szól majd.

 
 
Presser Gábor, Szabó Edit és Bródy János
 
Presser Gábor 2008-ban megfogalmazódott ötlete az elmúlt négy esztendő alatt országos méretű programfolyammá nőtt. A Magyar Dal Napja – vagyis a magyar vokális zene ünnepe – első megmérettetésére az az évi Sziget Fesztiválon került sor, és miután alig várt mértékű sikert aratott, 2009-ben már önálló kezdeményezésként vágtak neki a szervezők az egyedülálló esemény mind fővárosi, mind vidéki megszervezésének.
 
 
 
Azóta minden év szeptemberének második vasárnapján országszerte számos színvonalas program hirdeti a hazai előadók és hazai zenék nagyszerűségét. Így 2011-ben szeptember 11-én ünnepelheti együtt ismét zenész és zenekedvelő a Magyar Dal Napját – egy tucat budapesti, valamint nyolc vidéki helyszínen. Ahogyan Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója elmondta, „a mai világban figyelmet kapni nem egyszerű. A Magyar Dal Napja egy alulról szerveződő, önkéntes alapon felépülő örömnap, melynek nincsen hivatalos formája és támogatottsága: addig élünk, amíg meg tudjuk győzni azokat, akiknek a lelke és gondolkodása megengedi, hogy a miénkhez hasonló ügyet támogassanak.” „Hálával tartozunk ezért fő támogatónknak, az FHB Banknak, aki lehetővé tette a Magyar Dal Napja létrejöttét, valamint szakmai és médiatámogatóink nélkül sem tarthatna most itt a Magyar Dal ügye”, tette hozzá a művész.
 
 
Sztevanovity Zorán, Presser Gábor és Hegedűs D. Géza 
 
Bródy János, az Artisjus elnöke a Magyar Dal Napja sajtótájékoztatóján a szerzők, a szerzői munka fontosságáról szólt: „mi, az Artisjusnál, miközben természetesen tiszteljük az előadó-művészetet is, főként a szerzőkre helyezzük a hangsúlyt. Hiszen a dalt az előadókkal azonosítják a hallgatók, pedig a szerzők is rendkívül fontosak: a jó, szép, tartalmas, színvonalas dalok szerzői. Az Artisjus azért is állt ismét a rendezvénysorozat mellé, mert szeretné, ha a Magyar Dal Napja alkalmából sok szép új dal születne.”
 
 
 
„Kiváló zeneszerzői és dalszerzői vannak ennek az országnak, és régen jól ismertük őket. Fényes Szabolcs, Seress Rezső vagy G. Dénes György neve ismerősen cseng, a mai slágerszerzőink közül azonban alig ismerünk valakit név szerint. Pedig ők is megérdemlik a figyelmet”, fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.
 
Idén Nyíregyháza a Magyar Dal Fővárosa
 
2010-ben Gerendai Károly ötlete alapján hirdette meg első ízben a Magyar Dal Napja a Magyar Dal Fővárosa pályázatot, melyet tavaly Eger nyert meg, idén pedig – rendkívül szoros „verseny” eredményeképpen – Nyíregyháza szerezte meg a kitüntető címet. A győztes pályázat értelmében a szabolcsi megyeszékhelyen kulturális kalandra invitálják az oda látogatókat, emellett pedig az integráció fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a szervezők; így például különféle fogyatékossággal élő művészek, művészeti csoportok produkciói is helyet kapnak a színpadi programok között. A tavalyi egri Magyar Dal Bora mintájára Nyíregyháza elkészíti – zamatos szabolcsi almapálinkából – a Magyar Dal Pálinkáját. A nyíregyházi rendezvény egyik különlegessége lesz majd az a nagyszabású koncert, amit a helyi büntetés-végrehajtási intézet udvarán rendeznek. A tervek szerint olyan fellépő is lesz a programban, aki éppen büntetését tölti. További nyíregyházi fellépők: Karácsony János, Caramel, a Ghymes zenekar, valamint a világhírű nyíregyházi Cantemus kórus… és még sokan mások. A jeles esemény apropóján ráadásul a szervezők úgy döntöttek, létrehozzák a www.dalfovarosa.hu honlapot, melynek jogait a Magyar Dal Napja szervezőségének adományozza Nyíregyháza. A honlapon elsőként a tavalyi főváros, Eger bemutatkozó anyaga, majd Nyíregyháza részletes programja is megtekinthető várhatóan július második felétől.
 
 
 
Vidéki Magyar Dal Napja helyszínek
 
A szombathelyi Fő téren felállított színpadon elismert helyi együttesek zenélnek szeptember 11-én, az esti-éjszakai órákban pedig utcabálra várják a szórakozni vágyókat a rendezők. Az este folyamán a Pál Utcai Fiúk zenekar koncertje mellett egy igazán eklektikus műfaji skálára számíthat a közönség.
 
Új vidéki helyszínként Százhalombattán – mások mellett – a Kozmix, Lola, a Bon-Bon, a Magna Cum Laude és az UFO zenekar is a fellépők színvonalas táborát gazdagítja majd. A városban Dallamos Omnibusz jár szeptember 11-én, ahol utcazenészek szórakoztatják az utazóközönséget.
A 2010-es Magyar Dal Fővárosában, Egerben a Dobó téren és a Széchenyi utcában idén a többi között Herczeg Flóra, Kovács Kati, a Szabó Balázs Band, valamint a helyi illetőségű Kerekes Band szórakoztatja a programra érkezőket. Zenevonat néven ki városnéző vonat járja majd Eger utcáit a Magyar Dal Napján. A Bródy Sándor Megyei Könyvtár pedig gyerekeknek szóló rajzpályázatot hirdetett „Rock and roller” címmel.
 
 
Magyar Dal Napja Egerben (2010)
 
Tavaly nagy meglepetés volt, hogy Boldog is csatlakozott a Magyar Dal Napjához. Az aprócska, de komoly művészeti hagyományokat ápoló település az idén is úgy döntött, részt vesz a rendezvényfolyamban. A Heves megyei községben délelőtt gyermekműsort, délután akusztikus gitárjátékkal és népzenei blokkokkal tarkított előadást terveznek a programfelelősök.
Új vidéki helyszínként került fel a rendezvények listájára Pécs is, ahol főként a helyi zenekaroknak kívánnak fellépési lehetőséget biztosítani a szervezők. 
 
 
Salgótarján is megszervezi a Magyar Dal Napját. A tavaly is nagy sikerrel szerepelt Viszonylag új nevű helyi zenekar mellett a tavalyi dallamos villamoson remek hangulatot teremtő Kávészünet is színpadra lép majd az Erzsébet téren. A programot a tervek szerint a KFT zenekar zárja. Salgótarján is gondolt az utazó közönségre: „Csuklós dallamok” néven dallamos autóbuszon helyi zenekarok akusztikus előadását hallgathatja meg a közönség.
 
A zalaegerszegi Griff bábszínház – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – ezúttal is csatlakozik a programfolyamhoz, így a színházban ismét színvonalas műsorral várják az érdeklődőket a szervezők. A héttagú társulat a Griff bábszínház saját dalait mutatja majd be a Magyar Dal Napján.
Budapesti Magyar Dal Napja helyszínek
A Campona bevásárlóközpont és a Roland East Europe közös szervezésében egy új budapesti helyszínnel bővült a rendezvénysorozat. A „Magyar Dal Napja a Camponában” elnevezésű ingyenes program során olyan népszerű együttesek előadását tekinthetik meg a Nagytétényi úti helyszín vendégei, mint a Bikini, a 100 Folk Celsius, SP, Weszely Ernő, vagy éppen a Karthago. A helyszín ritka csemegével is készül az eseményre. A magyar rock-és popzenei élet nagyjainak tárgyaiból relikviakiállítást szerveznek a Camponában, így a nézők megcsodálhatják egyebek között az LGT zenekar egykori próbatermének berendezési tárgyait is.
A Bem Rockparton idén is rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők: koncertfilmeket vetítenek, majd akusztikus zene csendül, és a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek rock-életének kulisszatitkait fedi fel vendégeivel az est házigazdája, Török Ádám.
 
 
 
Az angyalföldi József Attila Művelődési Központban retrobulira számíthat a 13. kerületi közönség a Napoleon Boulvard-ral és az R-GOval, a délelőtti, koradélutáni órákban pedig a gyermekeknek kedveskednek a szervezők: játékokkal, ki mit tuddal és gyermekkoncertekkel. A családi program háziasszonya Farkasházi Réka lesz.
Erzsébet tér, Gödör Klub. A már-már kultikusnak számító helyszín mindig rendhagyó programokkal jelentkezik. Az idén az eddig ismeretlen, felfedezésre váró zenekaroké lesz a terep.
A Blokk alkotói közösség tavaly kinyitotta a stúdióajtókat, és az érdeklődők megnézhették, hogyan készül egy-egy dal. Az idén is nagy lesz a nyüzsgés a Keleti Blokkban. A rendezvényt a Rádió Q élőben közvetíti, és várhatóan feltűnik majd a Kultúrpart tévé is a színen, Novák Péterrel az élen.
 
A Vígszínház az idén ünnepli 115. születésnapját, a jeles dátum alkalmából a színház művészei rendhagyó műsorral készülnek: zenés színháztörténeti utazásra invitálják a közönséget a Víg művészeivel és barátaival…
 
 
Magyar Dal Napja a Vígszínházban (2010)
 
Az óbudai Zichy-kastély udvarán található KOBUCI kert idén is gyermekprogrammal kezdi a Magyar Dal Napja rendezvényét: a Kolompos és az Alma együttesek koncertjét követően délután a népzenéé és a világzenéé a színpad. Zenél a Buda Folk Band, a Napra, a Besh o droM, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Nufolk Revolution, valamint a Budapest Bár. Igazi újdonságként ezúttal a KOBUCI színpadán nem csak magyar fellépők szórakoztatják a Fő térre érkezőket: a világtalan belga prímás, Tcha Limberger hegedül és énekel, minden fellépő zenekarral eljátszik egy-egy dalt, valamint a koferanszié feladatait is ő látja el a Magyar Dal Napján.
 
 
 
A másik óbudai helyszínen, az Óbudai Társaskörben a klasszikus daloké a főszerep: neves operaénekesek, Pataki Potyók Dániel, Kertesi Ingrid, Bátori Éva és Meláth Andrea előadásában hangzanak majd el Dohnányi-, Orbán György-, Hollós Máté-, Kodály- és Bartók-dalok.
 
A jazz szerelmeseit idén a Budapest Jazz Clubban várják legendás jazz zenészek, fiatal tehetségek, valamint más zenei műfajok jeles képviselői is a Magyar Jazz Dal Napjára, egyebek között Harcsa Veronika, Lakatos Ági, Gitano, Pocsai Kriszta és Szakcsi Lakatos Béla, a Malek Andrea Band, Kökény Attila és a Studio11. A rendezvény a Magyar Jazz Szövetség védnökségét élvezi.
 
 
Tcha Limberger 
 
Idén egy vadonatúj helyszínt köszönthet a Magyar Dal Napja rangos színpadai között: szeptember 11-én útjára indul a Nótahajó is. A Római-parton kikötő rendezvényhajón Pere János, Pleszel Diána, Csongrádi Kata, Karcagi Nagy Zoltán, Forgács Gábor, Lévai László, Budai Bea és Nógrádi Tóth István tolmácsolásában, valamint Boros Mátyás és cigányzenekara kíséretében hallgathatunk örökzöld magyar nótákat.
És a sor még korántsem teljes. Várkonyi Attilának köszönhetően 2011-ben először valósul meg a „Magyar Dal Órája”: több budapesti klub lemezlovasa szeptember 11-én 0 órától 1 óráig kizárólag magyar dance, disco és r’n’b slágereket forgat majd, de lesznek olyan helyszínek, ahol egész éjszaka magyar nyelvű zene szól. Saját színpadot tervez a Klubrádió, komolyzenei koncerttel készülnek a szervezők az Artisjus dísztermében is, sőt, a tervek szerint a tribute zenekarok is közönség elé állhatnak majd szeptember 11-én.
 
 
 
 
A magyar muzsikát nemcsak az egyes színpadok szervezői, előadói és közönsége ünnepli idén szeptember 11-én, de országszerte több rádió (köztük például a Neo FM és az egri Szent István Rádió) is kizárólag magyar nyelvű dalokból válogatott repertoárral tiszteleg a Magyar Dal Napja előtt.
 
2011-ben is útjára indul a Dallamos Villamos
  
 
A tavalyi rendkívüli sikerekre való tekintettel idén is két napon: szeptember 11-én és az azt megelőző vasárnapon (szeptember 4-én) tehetséges zenekarok szórakoztatják a 4-es, illetve újdonságként a 2-es villamos közönségét is. A Dallamos Villamos rendezvényen egy-egy ikerszerelvényből álló UV típusú villamos közlekedik majd a Széll Kálmán tér és Újbuda-központ, valamint a Jászai Mari tér és a Vágóhíd között – illetve vissza, 4 forduló erejéig. A remek hangulatú utazásra általános vonaljegy vagy bérlet váltásával minden érdeklődő a Magyar Dal Napja és a BKV vendége lehet.
 
 
 
 
Lásd még:
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top