Close

A Jobbik szerint börtönbüntetés helyett a hajléktalanellátást kellene feljeszteni

A Jobbik véleménye szerint a hajléktalanokat ellátó rendszert kell bővíteni, nem pedig börtönbe zárni azokat, akiknek nincs fedél a fejük felett – mondta keddi, Sneider Tamással közös budapesti sajtótájékoztatóján Baráth Zsolt. Az ellenzéki politikusok szerint egy fogva tartott ellátási költségeiből 12 ember kaphatna havi húszezer forint lakhatási támogatást.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának kormánypárti többsége támogatta azt a javaslatot, amely alapján 150 ezer forintra vagy akár börtönbüntetésre is ítélhetik a hajléktalanokat; a szabályozás azokra vonatkozna, akiket fél éven belül másodszor is előállítanak közterületről.

Baráth Zsolt szerencsétlennek nevezte, hogy tovább sújtják azokat a hajléktalanokat, akik nem tudnak a hajléktalanszállókban élni és az ellátórendszer sem tud róluk. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a bedőlt devizahitelesek 2011. október 1.-ig kaptak haladékot, és ha ősszel ki kell költözniük a lakásukból, ők is a hajléktalanok számát fogják növelni.

A politikus a probléma megoldását a meglévő hajléktalanellátó-rendszer további bővítésében látja, amihez uniós forrásokat is igénybe venne. Sneider Tamás a hivatkozott törvényjavaslatot a Fidesz olyan intézkedései közé sorolta, amelyekkel magukra hagyják a szegény, illetve leszakadó rétegeket. A kormányzat nem szakmai szempontok alapján akarja felemelni a leszakadókat, a problémákat inkább erőből akarja megoldani – értékelte.

A bizottság jobbikos elnöke elismerte, hogy mindenkit zavar, ha hajléktalanokkal találkozik, de – véleménye szerint – tudomásul kell venni, hogy vannak szerencsétlen sorsú emberek, és ez a látvány senkit nem jogosít fel arra, hogy börtönbe zárja őket. A javaslat költségesebb is, mintha szociális munkásként alkalmaznák a hajléktalanokat, mert a fogvatartottak havi 240 ezer forintjába kerülnek az államnak, míg ebből a pénzből 12 embernek lehetne fejenként húszezer forintos lakhatási támogatást adni – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top