Close

V. „Erdélyország az én hazám” világtalálkozó

2011. július 8-10-én (péntek, szombat, vasárnap) ismét megrendezésre kerül a jubileumi korba lépett V. „Erdélyország az én hazám” elnevezésű világtalálkozó a Duna-kanyarban, Verőcén a Csattogó-völgyben.

A legnagyobb érdeklődés talán a Székelyföldért Társaság által szervezett autonómia-fórumot övezi. A fórumra meghívást kapott minden anyaországi is erdélyi párt, hogy a világtalálkozó helyszínén fejtsék ki véleményüket a székelyföldi önrendelkezéssel kapcsolatban. Akik már visszajelezték részvételi szándékukat: Bíró Zsolt (Székely Nemzeti Tanács), Kalmár Ferenc (KDNP), Potápi Árpád (Fidesz), Szabó Vilmos (MSZP), dr. Gaudi Nagy Tamás (Jobbik), dr. Dorosz Dávid és Berze Márton (LMP), valamint Szász Jenő (MPP). A szervezők bíznak abban, hogy a az RMDSZ és alakulófélben lévő EMP részéről is elfogadják a meghívást, és megtisztelik jelenlétükkel a fórumot.
A másik kiemelt téma: a magyarországi és erdélyi Unitárius Egyház egyesülése, amelyet az unitárius hívek az ország szétszabdalása óta áhítanak. Az Unitárius Egyház jövőjéről Balázsi László megbízott püspök-főjegyző tart előadást a rendezvényen.
Izgalmas helyszínnek ígérkezik a Litea-könyvsátor, amelynek programjából nehéz dolga lesz választani az irodalom iránt érdeklődőknek. A szombati napon bemutatásra kerül Margittai Gábor szórványmagyarságról írt kötete, a Trianoni menyecske, Domonkos László Kratochwill tábornok életét bemutató könyve, és elkalandozunk az erdélyi magyar irodalom legendás helyszíneire is: Kolozsvárra (Szász István Tas a Hitelről írt kötete által), Marosvécsre a Helikon Alapítvány bemutatkozásával, illetve Nagyváradra a Holnaposok révén, György Horváth László pedig legújabb kötetét mutatja be. Vasárnap Böjte Atya dedikálja műveit, Schäffer Erzsébet a tőle megszokott bensőségességgel mesél olvasóinak, bemutatásra kerül Rudolf László Bukovinából Bácskába 1941 című albuma, és a szervezők reményei szerint vendégül láthatják Kányádi Sándort is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top