Close

Sass Sylvia hatvanéves

Sass Sylvia, a hazai operaművészet egyik leghíresebb alakja, aki már huszonévesen világhírnévre tett szert, idén ünnepli 60. születésnapját. Ebből az alkalomból lát napvilágot önéletrajzi ihletésű műve, Az angyalok bűvöletében. 

2011. június 23-án, csütörtökön 15 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Rákóczi út 21.) első emeleti kávézójában, június 27-én, hétfőn 18 órakor pedig az Alexandra Irodalmi kávéházban (1075 Károly krt. 3/C) találkozhat a közönség a hazai operaművészet egyik legnevesebb alakjával, Sass Sylviával, aki Az angyalok bűvöletében című új könyve bemutatójára érkezik Budapestre. Mindkét alkalommal Boros Attila beszélget vele.
 
 
A könyvben emlékezetes, máig fontos lenyomatokat hagyó szerepek, pályatársak, operaszínpadok, városok, séták, utazások idéződnek fel sok fényképpel és személyes reflexióval aláfestve, és mindezt a csodálatos római angyalszobrok foglalják keretbe. Sass Sylvia magával viszi az olvasót a római éjszakába, a moszkvai havazásba, mellette vagyunk Jeruzsálem fehér falainál, megcsodálhatjuk vele Párizs fényeit. Később látjuk őt Lady Macbeth-ként s Salomeként, a Toscában, hogy csak néhányat említsünk a legnagyobb szerepek közül. Idő mozaikból összerakott ars poétika, vagy csak egyszerűen séta ez a könyv a Múlt porladó kövein? Akárhogy is, mindvégig áthatja az örök vágyakozás a szüntelen megújulás felé.
 
 
Sass Sylvia 1951. július 12-én született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Révhegyi Ferencné növendékeként. 1971-79 között a Magyar Állami Operaház magánénekese, ahol számos főszerepet alakított:
Traviata, Tosca, Giselda, Norma, Donna Anna, Mimi, Desdemona. 1972-ben a Magyar Televízió Kodály énekversenyének első helyezettje, 1973-ban a szófiai operaverseny nagydíjasa, 1974-ben a moszkvai Csajkovszkij énekverseny második helyezettje. 1975-től fellép a világ számos operaszínpadán, London Covent Garden, Aix-en-Provence-i Fesztivál, Miláno La Scala, New York MET, Párizs Operaház. Festőművészként több mint ötven kiállítása volt, íróként pedig Az angyalok bűvöletében a harmadik kötete, mely az Ursus Libris gondozásában jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top