Close

Idén 10 éves a Millenáris

Idén lesz tíz éve, hogy a Millenáris megnyitotta kapuit a látogatók számára. A régi Ganz gyár helyén több épület szolgál a számtalan soron következő rendezvény befogadására. A Ganz-terület rehabilitációja, a Millenáris  2001-ben „Budapest Építészeti Nívódíja” címet nyert. 2002-ben  megkapta az Európai Unió műemlékvédelmi díját az Európa Nostra-díjat, majd 2003 májusban elnyerte a Nemzetközi Ingatlanszövetség Ingatlan-Oscar néven is emlegetett Prix d’Excellence-díját.

A Millenáris idén különösen nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a közösségépítésre. Tizedik évfordulója alkalmából tíz gyermek és családi programot tervez az év végéig. Ezen programok közül a harmadik gyermeknapon volt látható, a következőre augusztus 20-án kerül sor. A kisebb programok mellett természetesen nem maradhatnak el a nagyfesztiválok sem. A környezettudatosság jegyében egész nyáron áttartó, színes programokkal tarkított Millenáris Piknik programmal készül.

 A Millenáris 10 éve áll a látogatók rendelkezésére. A Millenáris Buda szívében nyílt meg, a régi Ganz gyár helyén, az Álmodók álmodói nevű nagyszabású kiállítással 2001-ben.

Több épület áll a szórakozni vágyók szolgálatára. Elsőként ott a Fogadó, mely klubszerű rendezvényeknek, gyermek- és családi programoknak és többek között a sajtófotó kiállításnak is adott már otthont. Itt került megrendezésre a könyvhét gyermekkönyves része, számos családi program és az ásványbörze is. A Fogadótól jobbra található a Tv stúdió, mely gazdagon felszerelt hang- és fénytechnikai berendezéseinek köszönhetően, lehetővé tette többek között a Megasztár, Mindettudás Egyeteme, vagy a TV Ügyvédje forgatását. Ezen kívül színházi előadások, koncertek rendezésére is van itt lehetőség. Bérbeadásra és különböző céges rendezvényekre is egyaránt alkalmas. Továbbá, itt található a Fekete Galéria, amely a fotókiállítások fontos helyszíne.

  A Millenáris talán legismertebb épülete a Csodák Palotája, ahol interaktív fizikai kísérleteket láthatnak a vendégek. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy célcsoportja rendkívül széleskörű, gyermektől a nagymamákig, mindenkit befogad. Ebben az épületben nyílt meg 2001-ben az Álmok álmodói című kiállítás, mely egy igen nagyszabású magyar tudományos rendezvény volt. Sajnálatos módon erre a kiváló rendezvényre azóta sem került újra sor. Valószínűleg nem is tervezik többet megnyitását. A B csarnok megőrizte a régi gyár formáját, ezáltal expók, a könyvhét és az ételbemutatók helyszínéül szolgált.

  A parkot a Pannon-táj mintájára tervezték az építészek. Ennél fogva fellelhető a parkban két tó, a hegyvidék és a szőlőültetvény, gyümölcsös és veteményes is.

Idén nyáron a Millenáris pikniket tervez, ennek a kezdeményezésnek a célja a közösségépítés. A szervezők biztosítanak pokrócokat, illetve kosarakat, melyekben mindenféle finomságot helyeznek el. A rendezvény ingyenes, azonban a pokrócoknak és kosaraknak lesz bérleti díja, hogy megelőzzék a tárgyak eltűnését. Minden nap más programok várhatóak. Kedden és szerdán gyermekprogramokkal várják a családokat két játszóterén, a Zöld Péter játszótéren és a Manó játszótéren.  Csütörtök-péntek- szombat az irodalom, tánc és a zene szerelmeseinek kedvez. Különböző fellépők által a piknik még inkább a könnyed szórakoztatás jegyében telik majd. Ezáltal szeretnék a kultúrát az emberek számára könnyen elérhetővé tenni, hogy a fűben heverészve, jól érezve magukat igényes és tartalmas szórakozásban lehet részük a Piknikezőknek.

  A kisebb programok mellett, márciustól egész parkos nagyfesztiválokkal szórakoztatja látogatóit a Millenáris. Az évben 10 gyermek és családi programmal kedveskednek a szervezők a Millenáris 10. évfordulója alkalmából. A következő egész napos program augusztus 20-án várható.

   A Millenáris újítása volt -szintén márciustól- a környezettudatosság kialakítása és megvalósítása, nemcsak a park területén, hanem a Millenárishoz tartozó irodákban is. Ennek keretén belül a gyermekek környezettudatosságra való nevelése a cél. A parkban négy helyen helyeztek el szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, az irodákban és az épületekben 27 helyen lehet szelektíven gyűjteni a hulladékot, amelyek immáron 3 hónapja működnek.

   A Millenáris szeretettel vár minden kedves látogatót számtalan programmal egész évben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top