Close

Orbán: az első csatát megnyertük

Szokatlan kormányülés kezdődik reggel, 1345 milliárd forinttal csökken az államadósság – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy egy lépésben négy százalékponttal lesz kisebb az államadósság. A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításából származó pénzt fordítja a kormány az államadósság csökkentésére, amivel gazdasági fordulat történik. Ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő program – mondta a miniszterelnök a 180 percben.
Az éves nemzeti össztermék 81 százalékáról 77 százalékra, 1345 milliárd forinttal csökken az államadósság a keddi kormányülésen bejelentendő intézkedésekkel – közölte Orbán Viktor kormányfő a Magyar Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök hangsúlyozta: most válik egyértelművé, hogy volt értelme az elmúlt egy évnek, hiszen beléptünk a stabil államadósság-csökkentés korszakába. A kormányfő úgy tudja, a mostani csökkentés mértéke világrekord, de már a mérséklés ténye is érdem, hiszen az uniós tagországokban folyamatosan nő az államadósság.
Az államadóssággal háborúban állunk, ha nem győzzük le, felzabál bennünket – ismételte meg Orbán Viktor, aki emlékeztetett: ma tízforintnyi adóból hét adósságcsökkentésre megy, azokhoz a hitelezőköz, akik korábban pénzt adtak nekünk. Hozzátette: ősz elején lesz még egy nagyobb adósságcsökkentő program, és jövőre is folytatódik a mérséklés, amelyet törvények is támogatnak majd.
A rossz és a jó fogyókúra között óriási a különbség, számunkra pedig egyértelműen a második a cél, ami azzal jár, hogy „életmódot kell váltanunk”, számos más intézkedést is meg kell hozni, át kell szervezni az országot. Mindennek pedig az lesz az eredménye, hogy kevesebb kamatot kell fizessünk az aktuális költségvetésből, azaz több marad másra, és olcsóbb forrásokhoz jutunk. Ezt, ha nem is egyszerre, de lassan mindannyian megérezzük majd, addig pedig a kormány arra törekszik, senki ne maradhasson az út mentén, és igyekszik mindenkinek lehetőséget adni a boldogulásra.
A magyar EU-elnökséget Orbán Viktor sikeresnek mondta, hiszen sikerült kiállnunk a magyar érdekek mellet, miközben számos európai ügyben (Horvátország csatlakozása, európai romastratégia) is előrejutottunk. Az elmúlt fél év bizonyította, hogy a vitáktól nem kell megijedni, nem az a legfontosabb, hogy állandóan igazodni akarjunk mások elvárásaihoz, hanem az érdekeinkért tudjunk küzdeni – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában, amelyet itt hallgathat meg.
mr1-Kossuth, 180 perc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top