Close

MSZP: a közbeszerzési törvényjavaslat a korrupciónak enged teret

Az MSZP szerint a kormány közbeszerzési törvényjavaslata a mutyizásnak, a korrupciónak és a barátok helyzetbe hozásának enged teret.

    Göndör István frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kifogásait sorolva elmondta: az előterjesztés, bár rövidebb, mint a hatályos jogszabály, „megszámlálhatatlanul” sok helyen hatalmazza fel a kormányt arra, hogy részletkérdéseket rendeletben szabályozzon; ilyen például a közzététel nyilvánossága.
    Élesen bírálta, hogy a javaslat egyedi eljárási rend kialakítását teszi lehetővé az ajánlatkérők számára, ami szerinte a klientúraépítésre nyit lehetőséget. Kifogásolta azt is, hogy az ajánlatkérő menet közben módosíthatna a szerződésen, arról azonban nem szól a javaslat, mikor kizárt ez.
    A költségvetési források hatékony elköltésének akadályát látja abban a szocialista honatya, hogy az eljárás közben kiderül, mennyi pénze van az ajánlatkérőnek egy adott projekt megvalósítására. Így az ajánlattevők a második körben már tudhatják, milyen kondíciókkal rendelkezik az ajánlatkérő, ennek megfelelően pedig módosíthatják ajánlatukat – mutatott rá. 
    Göndör István azt is furcsállta, hogy bizonyos esetekben – ha az ajánlatkérő úgy ítéli meg, hogy az ajánlattevő tisztességtelenül alacsony árat ajánlott – akár a nem nyertes ajánlattevőket is felkérhetnék arra, hogy tegyék közzé áraikat, illetve az azokra vonatkozó számításokat. Már az ajánlatkérő közvetítésével lehet közzétenni az ajánlattevők üzleti titkait – értékelte ezt.
    Szerinte nem világos az összeférhetetlenség és annak szabályozása, kik zárhatók ki a közbeszerzésből.
    A szocialista képviselő úgy látja: azzal, hogy eltűnik a szövegből az erőforrást nyújtó szervezet fogalomköre, újra megjelenhetnek, akik „csak egy aktatáskával rendelkeznek”.
    Kitért arra, hogy az előterjesztés szűkíti a jogorvoslat lehetőségét és hogy a Közbeszerzések Tanácsa állami hivatallá válik. A legnagyobb ajánlatkérő szabályozza a folyamatot és hogy milyen a felügyelet – mondta bírálatként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top