Close

Járvány – Július 11-ig igényelhető a kompenzációs támogatás

Az uniós zöldségtermesztőknek – a májusi kólijárvány miatt – járó kompenzációs támogatást július 11-ig igényelhető; az erről szóló rendeletet most tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában – tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

    Eszerint az EU-tagállamok uborka-, cukkini-, paradicsom, édes paprika-, és endíviatermesztői rendkívüli támogatást kérelmezhetnek az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.
    A Németországban májusban kitört hasmenést okozó és halálos áldozatokat követelő kólijárvány miatt keletkezett károk enyhítését célzó támogatás keretében összesen 210 millió euró támogatás fizethető ki. A tagállamok illetékes hatóságai a rendelet értelmében legkésőbb ez év október 15-ig kötelesek kifizetni a rendkívüli támogatást.
    A kólijárvány miatt drasztikusan visszaesett értékesítési lehetőségek súlyos károkat okoztak az európai agrártermelőknek. A magyar EU-elnökség által június 7-ére összehívott rendkívüli agrártanácsülés Luxembourgban döntött arról, hogy az EU segélyt folyósít a kólijárvány miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelőknek. A most megjelent rendelet szerint a gyümölcs- és zöldségágazatot ért veszteségeket május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozóan kompenzálják.
    A kiegészítő támogatást a nyersen fogyasztásra szánt uborka, paradicsom, édes paprika, cukkini, valamint egyes, a salátafélék és az endíviafélék családjába tartozó termékek piacról történő kivonásával, zöld szüretével és be nem takarításával kapcsolatban használható fel. Azok a gazdák is igényelhetik, akik nem tagjai elismert termelői szervezetnek. A támogatás folyósítását július 11-ig lehet kérelmezni a tagállamok illetékes hatóságainál, amelyeket a tagállamok június 30-ig jelölnek ki.
    A kólijárvány miatt hátrányt szenvedett gazdák – az uniós jogalkotás szokványos tempójához képest – nagyon hamar megkaphatják az ígért támogatást.  A rendelet példás gyorsasággal született meg és az agrárminiszterek döntése után mindössze 10 nappal lépett hatályba – emlékeztet a Külügyminisztérium közleménye.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top