Close

Uniós forrásból fejlesztik az Öreg-Túr vízrendszerét

Mintegy 300 millió forintból fejlesztik az Öreg-Túr vízgazdálkodási infrastruktúráját; a száz százalékban uniós támogatásból megvalósuló projekt nyitórendezvényét pénteken tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsén.

A Sonkádtól Olcsvaapátiig tartó, a Tiszába torkolló 63 kilométer hosszú folyó a Tisza-Szamos-közi belvízrendszerben tölt be fontos szerepet: a vízfolyás a belvizek befogadása mellett a térség vízigényét elégíti ki. A közel egy évig tartó beruházás során mederduzzasztók segítségével megemelik a folyó vízszintjét, átalakítják a műtárgyakat és kiépítik a monitoring rendszert, amelyet összekapcsolnak a szabolcsi árvízi távjelző rendszerrel.
A megye egyik legszebb környezet- és természetvédelmi, valamint vízgazdálkodási fejlesztése kezdődött el – mondta Kató Sándor, a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Igazgatóság főmérnöke az MTI-nek. Közlése szerint a folyón a jelenlegi vízgazdálkodási infrastruktúra nem alkalmas a fölösleges vizek visszatartására, ökológiai szempontból viszont szükséges lenne ennek felhasználása.
A 13 települést és mintegy 18 ezer embert érintő rehabilitációs projekt során fenékgát épül meg Nábrád közelében, a túristvándi vízimalmot megkerülő csatornán szabályozó műtárgyat alakítanak ki, zsilipeket újítanak fel, Kölcsénél Túristvándinál mederrendezések kezdődnek, emellett négy vízszint- és egy ultrahangos vízhozam-mérő monitoring állomást létesítenek. A program tartalmazza a csatornák rendezését, az átereszek cseréjét és más műtárgyak felújítását.
Kató Sándor hozzátette: az Észak-alföldi Operatív Program kiírásán elnyert közel 300 millió forint lehetővé teszi az Öreg-Túr menti holtágak vízellátásának javítását, amelynek teljes – turisztikai célú – megvalósítására később maguk az önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat. Egy következő kiírás keretében tervezik megépíteni a folyó másik fenékgátját, mellyel a főmederben történő vízszintemelésen túl a sonkád-kölcsei holtág vízellátása egyaránt biztosítható lesz.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top