Close

Az atomerőmű bővítésének előkészítésére szerződés szerint 470 milliót költöttek

Bírósági döntésre megkapta az Energiaklub környezetvédelmi szervezet a Paksi Atomerőmű bővítését megalapozó Teller projekt szerződéseit, aminek összesítése alapján eddig mintegy 470 millió forintot költöttek a szerződéses megbízásokra – közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az Energiaklub közleménye hangsűlyozza, hogy az összköltséget nem közölték, a szerződésekből kitakartak részleteket és hiányoznak szerződéshez tartozó mellékletek is. A hiányosságok miatt „további kérdéseket fogunk feltenni az atomerőműnek” – áll a közleményben.  
A Paksi Atomerőmű Zrt.-t a Tolna Megyei Bíróság másodfokú ítélete kötelezte a dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. A projekt összköltségére vonatkozó információt az ítélet ellenére nem közölte az atomerőmű.
A szerződésekből kiderül, hogy a lényeget érintő elemzések elkészítésén felül projektmenedzsmentre mintegy 70 millió, kommunikációs és PR célokra 31 millió, jogi szaktanácsadásra 39 millió forintot költöttek. A szerződő partnerek között volt a Noguchi & Peters Kft., az Esplanade Kft., a VEIKI Zrt., az Accenture Kft., az MVM-ERBE Zrt., a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, a KFKI AEKI, az ETV-Erőterv Zrt. és az ING Bank Zrt.
A közlemény emlékeztet arra, hogy  a Paksi Atomerőmű és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. 2007-ben indította az atomerőmű bővítésére szóló Teller projektet.  Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés költsége elérheti a 2-3 ezer milliárd forintot, az Energiaklub  úgy vélte, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie. Ezért, élve a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvény adta lehetőséggel, 2010 júniusában a Paksi Atomerőműtől elkérte az előkészítő projekt egyes pénzügyi adatait és a megkötött szerződéseket. Az erőmű akkor, arra hivatkozva, hogy nem lát el közfeladatot, megtagadta az adatok kiadását, így az Energiaklub pert indított az adatszolgáltatást megtagadó cég ellen.
A közlemény megjegyzi, hogy a per eredménye befolyással lehet az Energiaklub  MVM ellen folyó perére is, amely szintén a Paksi Atomerőmű bővítésével foglalkozó, 2009 óta futó Lévai projekt hasonló adatainak nyilvánosságára vonatkozik.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top