Close

A közterületi játékok fele még mindig nem biztonságos

Május eleje óta vizsgálja a játszóterek biztonságát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Főként a rejtett veszélyeket próbálják meg kiszűrni. A játszóterek ellenőrzését végző cég osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a közterületi játékok fele még mindig nem biztonságos.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság május eleje óta vizsgálja a játszótereket. A szakemberek a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazási körülményeit, illetve a közterületen már telepített eszközök üzemeltetési körülményeit vizsgálják – mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője.
Fülöp Zsuzsanna hozzátette: vizsgálni fogják azt is, hogy az eszközök megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak, és azt is, hogy az üzemeltető rendelkezik-e bizonyos fontos dokumentumokkal (például karbantartási, ellenőrzési tervekkel).
Kiemelte: 2009-től kétévente kell ellenőriztetni a játszótereket – a szakemberek nézni fogják, hogy ennek a követelménynek eleget tettek-e az üzemeltetők.
Végh Péter, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elrendelt ellenőrzést végző TÜV Rheinland osztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: 10-11 ezer játszótér működik Magyarországon. Korábban az eszközök mintegy nyolcvan százaléka nem felelt meg a követelményeknek, mára ez az arány jelentősen javult: a játszótéri eszközök több mint fele biztonságos.
Elsősorban a rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni, azokat, amelyekre a gyerekek a játék közben nem számíthatnak. Például azokat a helyeket, ahova beszorulhat a gyerek feje, ujja, vagy beakadhat a ruhája. Azt is nézik, hogy olyan talaj legyen a játékok alatt, amely csillapítja a gyerekek esését, így nem sérülnek meg súlyosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top