Close

Hejőszalonta – ami a Híradó.hu riportjából kimaradt

A Híradó.hu tudósítója úgy írt beszámolót a hejőszalontai eseményekről, hogy nem volt ott. A Híradó.hu hejőszalontai riportja  több ponton is félrevezető és korántsem tájékoztat kiegyensúlyozottan az eseményekről.
 
 
A cikk címe Fáklyás Jobbik-felvonulás Hejőszalontán, bevezetője pedig az alábbi:
,,A Jobbik etnikai alapú statisztika bevezetését követelte a rendőrségtől, a bűncselekmények elkövetőivel kapcsolatban. A demonstráció hátterében az LMP és az Amnesty International képviselői is jelen voltak.”

A bevezető félrevezető, mert a fenti szöveg arra utal, hogy az LMP és az Amnesty International a Jobbik demonstrációjának hátterében voltak és szintén szeretnék a bűnelkövetők etnikai hovatartozásának nyilvántartását, holott egyik sem igaz. Épp ellenkezőleg.
A tudósítás írója minden valószínűség szerint nem volt jelen, különben tudná, hogy senki nem vette körbe a romák házait, mindenki egy helyre gyűlt, s minden valószínűség szerint nem vette a fáradtságot arra sem, hogy utánanézzen, kik szervezték az ellentüntetést, hiszen arról a cikk úgy tesz említést, mintha azt egy párt (az LMP) szervezte volna, holott pártoktól független civilek szervezték négy  jogvédő szervezet – az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbség Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért – közreműködésével.
A színpadon kizárólag civil felszólalók voltak: Jeney Orsolya (Amnesty International), Daróczi Ágnes (polgárjogi aktivista), Nótár Tibor (CKÖ), valamint Anderkó József polgármester és Kende Judit, a tüntetés bejelentője.
 
 
Az LMP képviselői csupán jelenlétükkel támogatták az eseményt, ahogy az Európai Parlament két zöldpárti képviselője is. A település jegyzője és több hivatali dolgozó is megtisztelte a békés demonstrációt.
Szintén nem számol be a tudósítás arról, hogy egyfelől a helyiek kihangsúlyozták, hogy az idős asszony meggyilkolásával gyanúsított férfiak nem hejőszalontaiak, másfelől, hogy ők maguk is tragédiaként élték meg a történteket.
 
 
A cikk arról sem tesz említést, hogy az ellentüntetés hatására a Jobbik vonulásának útvonalán senki sem tartózkodott a házában, üres házak között meneteltek, melyeknek kerítésein hatalmas transzparenseken a helyiek a következő üzeneteket hagyták:
„Támogatjuk a falusi turizmust”
„Tiszta udvar, rendes ház”
„Szebb jelent”
„Szabadság, Egyenlőség, Phralite”
„2011, Európa”
„Az önbíráskodás nem megoldás, hanem a probléma maga”
etc.
A cikkel közölt kilenc kép közül nyolc mutatja a Jobbik demonstrációját és csak egyetlen képen láthatók az ellendemonstrálók, a fáklyás felvonulók hátterében.
Az sem felel meg a valóságnak, hogy az ellentüntetésen feszült hangulat volt. Valójában zenés, beszélgetős piknik lett belőle, kávéval, teával, üdítővel. Sötétedés után az összegyűltek gyertyákat gyújtottak, majd a rendezvény után mindenki békésen hazament.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top