Close

Tommy Emmanuel – „Acoustic & Electric“

2011. április 18. (hétfő), 19:30, Petőfi Csarnok

Márciusban és áprilisban Tommy Emmanuel zenekarával is bemutatkozik Európában. A világhírű ausztrál gitáros a kontinensen először játssza el szerzeményeit elektromos gitáron. Együttesében Robbie Little basszusgitáros, Kevin Murphy dobos, Simon Hosford gitáros és Ashley Crick billentyűs működik közre – valamennyien énekelnek is.

Az autodidakta zeneszerző-gitáros egyedülálló „Acoustic & Electric“ koncertjét április 18-án a Petőfi Csarnokban láthatja és hallhatja a magyar közönség! A repertoárban rock és blues dalok mellett akusztikus darabok (többek között Beatles-, Django Reinhardt- és Duke Ellington-feldolgozások) is felcsendülnek.
„Ausztrália legnagyobb gitárosa előadása során olyan zenei irányzatokból építkezik, mint a country, népzene és pop, emellett úgy bánik a gitárral, mint Jimi Hendrix óta senki” – áll a Kölnische Rundschau írásában.
„Bár az előadásmódja hihetetlenül virtuóz és szórakoztató, zsenialitása abban mutatkozik meg, hogy az érzelem sem hiányzik belőle” – állapítja meg az Offenbacher-Post.
Tommy Emmanuel 1955. május 31-én született, kivételes tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. Első gitárját négyévesen kapta ajándékba, gitárleckéket édesanyjától vett. Mivel kottát olvasni nem tudott, gitározni csupán hallás után tanult meg. Hatévesen már olyan magas szinten játszott, hogy a család saját zenekarának állandó tagja lett. A szinte nomád életet élő, országszerte turnézó családi vállalkozás koncertjei éveken át az egyetlen bevételi forrásukat jelentették. Az együttesben Tommy ritmus-, bátyja, Phil szólógitárosként, öccse, Chris dobosként, míg nővére, Virginia slidegitárosként működött közre. 
 
Egyedülálló játéka hallható az Air Supply: Lost In Love és All Out Of Love című, valamint John Farnham: You’re The Voice és Pressure Down című dalaiban is – többek között ezeknek a munkáknak köszönhetően hamar kiérdemelte az Ausztrália legjobb gitárosa címet.
1985-ben csatlakozott a Dragon nevű kultikus ausztrál rockformációhoz, a csapat két évvel később Tina Turner 1987-es „Break Every Rule”-turnéjának előzenekaraként lépett fel. A fiatal zenész időközben olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint Al Jarreau, Sheena Easton és Olivia Newton-John.
 
1988-ban jelent meg első instrumentális szólóalbuma, az Up From Down Under.
 
 
1997-ben gyermekkori álmai váltak valóra: közös albumot (The Day The Finger Pickers Took Over The World) készített példaképével Chet Atkins-szel, melyet a megjelenését követően szinte azonnal Grammy-díjra jelöltek. Chet Atkins, aki a világ egyik legjobb gitárosának tartja, 1999-ben megajándékozta a Certified Guitar Player (okleveles gitáros) címmel.
Karrierje következő csúcspontjaként bátyjával, Phil-lel közösen lépett fel Sydney-ben a 2000-es nyári Olimpia záróünnepségén. A műsort az egész világon közvetítettek, neve nemzetközileg is ismertté vált: négy év alatt 300 koncertet adott szerte a világon, számos albuma és fellépése következtében hatalmas hírnévre tett szert. 
 
Legszívesebben egy Maton márkájú western-gitáron játszik. Különleges technikájával teljesen egyedi hangzásvilágot teremt: a dallamot egyszerre több ujjával, míg a basszust a hüvelykujján játssza. Gyakran használ a hüvelykujjra húzható pengetőt, amivel a mély hangok még inkább felerősíthetők. Egyes számainál a gitár testét ütögeti, kopogtatja, ezáltal olyan hatást keltve, mintha dobolnának.
 
Tommy Emmanuelt, aki saját bevallása szerint a mai napig is folyamatosan gyakorol, nem véletlenül tartják szakmája egyik legjobbjának. Számtalan elismerése mellett az amerikai Acoustic Player nevű szaklap folyamatosan a „Fingerstyle Guitarist Of The Year” (Az év Fingerstyle-gitárosa) címmel tünteti ki. Egyedülálló játékával minél több embert szeretne elkápráztatni. „Előadóművész és zeneszerző vagyok egyszerre – jelentette ki a Gitarre & Bass-nak adott interjúban –, imádok közönség előtt fellépni!”
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top