Close

Közösen a rasszizmus ellen

Minden év március 21-e a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja. Hazánkban a rasszista megnyilvánulások leggyakoribb elszenvedői a cigányok. Az egyetemisták lufikkal és koncerttel emlékeztetnek.

 

 

A  világnap megtartását az ENSZ-közgyűlés 1966-ban határozta el, annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 72 békés tüntetővel végzett. A világnap azóta az egyes embercsoportok társadalmi kirekesztésének veszélyességére hívja fel a figyelmet.

Magyarországon a rasszista megnyilvánulások leggyakoribb elszenvedői a legnépesebb hazai etnikumhoz tartozó cigányok. Habár a kormányok számos intézkedést hoztak, és egyes civil szervezetek számos kezdeményezést tettek az idegengyűlölet megfékezésére, az évszázados beidegződéseket, előítéleteket nem sikerült a közvéleményben, a lelkekben megváltoztatni. A magyarországi roma kisebbség az élet legtöbb területén – egészségügyi ellátás, lakáshelyzet, munkavállalás, oktatás – továbbra is hátrányos helyzetben van.

Szegeden 12 órás koncerttel és lufikkal üzennek

A Rasszizmus Elleni Világnap alkalmából a Gondolat Forradalma Egyesület 12 órás koncertet szervez a Garaboncziás Borozóban. A fellépők többek között COMA, Playground, Szeverényi Orsi, Rambling Blues Trió, Johnny in the Jungle, valamint a nap sztárja és kiemelt fellépője a NEMJUCI lesz.
A koncertek előtt 15.00 órától viszont a Tanulmányi és Információs Központ parkjában várnak mindenkit! A parkban a résztvevők elmondhatják a rasszizmussal kapcsolatos gondolataikat, mégpedig olyan formában, hogy a papírra vetett gondolatokat, üzeneteket lufikra kötve, a szél segítségével juttatják el az emberekhez! A lufikat közösen 15:45-kor engedik fel!

Menj el te is és küldd el üzeneted a világnak!
  
A rasszizmus, a xenofóbia  (idegengyűlölet), azaz minden diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti  hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre  épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, s ezért minden törvényes eszközzel  küzdeni kell ellene. A sokszínűség nem fenyegetés, hanem erősség, amely  minden közösséget tovább gazdagít.

 

Forrás: www.onkormanyzat.mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top