Close

3 millió biztosítotti bejelentés? NEM!

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete tiltakozik azzal kapcsolatban, hogy az adóhatóság egyes szakértői szerint szükséges lehet a magánnyugdíj-pénztári rendszerből visszatérők esetén a foglalkoztatói bejelentés módosítása.
Ez kb. 3 millió bejelentést igényelne.
A biztosítotti jogviszony bejelentése eddig is tartalmazta a magánnyugdíjpénztári adatokat, azonban az ma már nem kötelezően kitöltendő rovat, ahogy az adóhatóság 11T1041-es nyomtatványának kitöltési útmutatója is jelzi.
A magánnyugdíj-pénztári adat nem jelent az adókötelezettségre vonatkozóan változást, mert az arra vonatkozó érdemi információkat a jellemzően havi járulékbevallások pontos számszaki adatokkal együtt, név szerint tartalmazzák, így a bejelentésen való közlés csupán formalitás.

Az MKOE tagsága szerint az adóhatóságnál nem szabad, hogy a témában olyan álláspont alakuljon ki, amely többletadminisztrációt okoz többszázezer mikrovállalkozás könyvelője számára!

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Fejlemények:
Az adóhatóság nevében az elnökhelyettes Dr. Csillag Dezsőné által jegyzett levél (ikt. sz.: 5228332629/2011) szerint az adóhivatal cáfolja, hogy által a magánnyugdíjpénztári tagság megszűnésével kapcsolatos munkáltatói bejelentési kötelezettség előírása jogszerű lenne. Ugyanebben a levélben rögzíti az elnökhelyettes azt is, hogy az adóhatóság – azonos témájú – egyedi ügyben keletkezett tájékoztató levele nem minősül hivatalos közlésnek.
Ebben a hivatkozott levélben az adatváltozásra vonatkozó tájékoztatás félreértésen alapult, módosítása folyamatban van, tekintettel arra, hogy a magánnyugdíjpénztári tagság megszűnése esetén az „állami nyugdíjrendszerbe” történő „visszalépéskor” a munkáltatónak az alábbiakban kifejtetteknek megfelelően bejelentési és változásbejelentési kötelezettsége nem keletkezik.

A fentiekkel egybevág, hogy a ’T1041-es adatlap kitöltési útmutatója tájékoztatásként tartalmazza, hogy a magánnyugdíj-pénztárból történő kilépés esetén az adatlap erre vonatkozó rovatainak kitöltése ugyan az adatok ismeretében kitölthető, de ebben az esetben sem kötelező.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egyetértését és köszönetét fejezte ki a témában.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top