Close

Elképesztő pusztítás Japánban – egyre több a halott

A pénteki japáni földrengésnek és az általa előidézett szökőárnak bizonyosan már 19 halálos áldozata van az ország északkeleti részén elterülő Tohoku és Kantó régiókban – jelentette az NHK állami televízió. Közben újabb utórengés történt a térségben.

 

Az NHK állami televízió tájékoztatása szerint a Japánban történt természeti katasztrófának már biztosan van 19 halálos áldozata. A térségben újabb földrengés történt, amely 5,8-as erősségű volt. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek. A fukuszimai atomerőműben rendkívüli helyzetet és riadót rendeltek el azután, hogy az egyik reaktor hűtőrendszere leállt a rengés hatására.

Az első pénteki rengés

A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt. Az Amerikai Földtani Intézet mérése szerint a rengés 8,9-es erősségű volt.

A tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) szerint az első rengés rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A cunami óránként 800 kilométeres órával halad, a tévéfelvételek tanúsága szerint az első hullámok elérték a partot, autókat, hajókat és raktárépületeket sodorva el. A hatóságok a cunami mértékét korábban még hat méteresre tartották, ezt most tíz méteresre becsülték.

Leállt a közlekedés

A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Az országban leállították a sebesvonatok közlekedését. Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás. A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Bezárt a tokiói Narita repülőtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

Zuhanásba kezdett a tőzsde

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében.

Oroszországban is cunamiriadót rendeltek el

A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti. Az orosz hatóságok Szahalin-szigetéről kimenekítettek 11 ezer embert a part menti területekről. A földrengés nem okozott károkat az orosz szigeten, de helyi szakértők szerint a cunami számos települést érinthet ott.

Hawaiin is evakuálást rendeltek el a part menti övezetekből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top