Close

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

1945-ben a Vörös Hadsereg kiűzte a náci megszállókat Magyarországról. Megkezdődött a totális diktatúra kiépítése. 1947. február 25-én elhurcolták a GULÁG-ba Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát. Puccs következett, majd feloszlatták a Parlamentet. Terrorhadjárat indult.
Mindenki átélte valamilyen módon a kommunista diktatúra pillanatait – állítja Máthé Áron történész, aki szerint voltak benne színesebb pillanatok is, de ez a legutolsó pillanatig is egy totális rezsim volt. Mindennapossá vált a kínzás, és a megfélemlítés. A kommunizmus áldozataira 2001 óta emlékezzünk meg.

A Terror Házában rendhagyó tárlatvezetéssel várták a fiatalokat. Színművészek és politikusok is részt vettek a kiállítások bemutatásában. Délután lerótta tiszteletét Orbán Viktor, miniszterelnök is. Az Országházban pedig a kommunizmus délvidéki áldozataira emlékeztek.

Délvidéken körülbelül 15-20 ezer áldozata lehetett, de egyes becslések szerint akár 40 ezer ember is életét veszthette a terrorban. Kövér László az országgyűlés elnöke szerit „a kommunizmus megszámlálhatatlanul sok bűnt követett el. Először is a szellem ellen, de az egyetemes kultúrák ellen is”.

Délután hozzátartozók, és közéleti szereplők is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól. A Terror Házánál ott volt Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Nagy Anna, kormányszóvivő, és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnök is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top