Close

Százak fagytak halálra az elmúlt hónapokban

Szeptember óta csaknem 400-an fagytak halálra Magyarországon – figyelmeztet a Szociális Fórum és a Keresztényszociális Műhely. Van, aki az utcán, van aki a fűtetlen lakásban halt meg.

A civil szervezetek több pontban fogalmazták meg javaslataikat a kormánynak – mondja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum képviselője. Javasolják például, hogy kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására. Tiltsák meg, hogy kikapcsolják az energiaszolgáltatást azoknál, akik fizetésképtelenné váltak, és emiatt az életük kerülhet veszélybe.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a polgárőrség bevonásával működjön füstfigyelő szolgálat, hogy lehessen látni: hol nincs fűtés. A nagy hidegben éjszaka is tartsanak nyitva az idősek nappali szociális intézményei, a hajléktalanoknak biztosítsanak fűtött helyiségeket és lakókonténereket, a rászorulókat pedig szükség esetén akár kényszerrel is kísérjék biztonságos helyre. A civilek azt kérdezik a kormánytól: mit tesz azért, hogy a tél hátralévő részében ne fagyjon meg több ember.

A Szociális Fórum nem először hívja fel a figyelmet a hideg áldozataira. Simó Endre azt mondja: eddig csak közvetett választ kaptak az illetékes tárcától, amely szerint lényegében minden rendben van. Ezt azonban nem tudják elfogadni. A Krónika korábbi megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium úgy reagált: a rászorulók a jogszabályok alapján most is elláthatóak. A kihűlés okozta tragikus halálesetek csak a lakosság segítségével előzhetők meg. A közüzemi tartozások kezelésére több program is létezik, a hajléktalan ellátás pedig, ha nem is tökéletes, de jól szervezett.

Magyar Rádió nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top