Close

Az UNESCO ellenzi az erőműépítést Szerencsen

Nem szabad erőművet építeni olyan területen, amely a tokaji borvidék világörökségi helyszínt érintené, így Szerencs környékén sem – állapította meg az UNESCO és az ICOMOS közelmúltban a helyszínen járt szakértői missziója. Fejérdy Tamás, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság (VMNB) Titkárságának vezetője a jelentést ismertetve az MTI-nek kedden elmondta: a hazai örökségvédelmi szakembereknek eddig sem voltak kétségeik afelől, hogy Szerencs környéke alkalmatlan a nagyléptékű erőműfejlesztésre, nem csupán a tervezett létesítmény, hanem az azt tápláló beszállítói útvonalak miatt is.

Az UNESCO-ICOMOS szakértői jelentés egyértelművé tette, hogy minden olyan területen ki kell zárni egy erőmű-beruházás megvalósítását, amely beszállítási útvonalai révén a tokaji világörökségi zónát érintené. Ez utóbbi kategóriába tartozik a szerencsi ipari parkba javasolt alternatív megoldás is, amely egy teljesen új engedélyezési eljárást vonna maga után – hangsúlyozta a magyar titkárságvezető.

Fejérdy Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy bár jelenleg áll a beruházás, a BHD Zrt. által tervezett szalmatüzelésű erőmű jogerős építési engedélye még érvényben van. A VMNB tudomása szerint a prügyi úti alternatív helyszínt a beruházók vetették fel; az önkormányzat egyelőre vizsgálja a javaslatot.

Az örökségvédelmi szakember emlékeztetett a polgármester egy korábbi nyilatkozatára, amelyben Koncz Ferenc kijelentette: az önkormányzat döntése a nemzetközi jelentés megállapításain alapul majd, ahogy korábban a Magyar Köztársaság is vállalta, hogy elfogadja az UNESCO-ICOMOS bizottság álláspontját. „Természetesen a beruházás, a munkahelyteremtés minden városvezetőnek fontos, és nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a világörökségi cím nem zárja ki a fejlesztéseket, csak ezek óvatos megválasztására ösztönöz” – fogalmazott a VMNB vezetője.

Hozzátette azonban, hogy a megújuló energiával működő erőműveket célszerűbb oda elhelyezni, ahol maga az anyag termelődik, így a szállítás sem igényel különösebb költséget, és a környezetszennyezés is jóval kisebb. A tokaji borvidéken persze nem a nagy mennyiségű szalma felhalmozódása a jellemző, ezért oda más típusú, az alaptevékenységekhez jobban kapcsolódó beruházásokat érdemes tervezni.

Fejérdy Tamás kiemelte: reményeik szerint az Országgyűlés hamarosan elfogadja a világörökségi törvényt, ezzel is lehetővé téve a kulturális örökség hatékonyabb védelmét.

Az UNESCO-ICOMOS misszió jelentése angol nyelven, illetve a bizottság javaslatai magyarul is megtalálhatók a www.vilagorokseg.hu honlapon.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top