Close

Házasság Hete – 2011. február 11-20.

Házasságban élni jó. Az elköteleződés, és „egyik felünk másik számára történő átadása” nagy boldogság forrása lehet.

A Házasság Hete és a Házasság Világnapja rendezvénysorozatot már több éve megrendezi számos civil szervezet és egyház. Ennek keretében 2011. február 11. és 20. között legalább 30 helyszínen több mint 40 rendezvény hívja fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára.


Magyarországon a kutatások alapján a rendkívül rossz népesedési mutatók ellenére a társadalom igencsak családbarát, az emberek többsége azt tekinti boldog embernek, akinek családja, házastársa és gyermeke van, szemben a nyugati társadalmakkal, ahol azt tekintik inkább boldognak, aki szakmájában sikeres, anyagi jólétben él és sokat utazik. A felmérések szerint a fiatal párok pont eggyel több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik, szintén azt mutatják a kutatások, hogy az emberek többsége itthon házasságban szeretne élni.

Mindezek azt mutatják, hogy a házasság és a család alapvető fontosságú a társadalom intézménye szempontjából. A házasságban élők a vizsgálatok szerint nemcsak kiegyensúlyottabbak, hanem tovább élnek, védettebbek a külső hatásokkal szemben. A közvélemény számára ezért tudatosítani kell, hogy a házasság vállalása az egyének boldogulásában is előnyös.

A társadalom fentebb részletezett hozzáállása egy olyan lehetőség, amelyre építhet egy okos családpolitika, sőt napjainkban a demográfiai trendek megfordítása sem lehetetlen.

Ugyanakkor a házassággondozás preventív gyermekvédelem is. Egészséges személyiségfejlődés leginkább a szeretet légkörében felnövő családtagoknál várható. A család légköre leginkább a házaspár kapcsolatának függvénye.

Az előzetes tájékoztatót 2011. február 11.-én 14 órakor a Parlamentben tarják meg.

Felszólalók:

– Rónaszékiné Keresztes Mónika, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népesedéspolitikai Albizottságának elnöke

– Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára

– Bíró László, tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke

– Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke

– Szabó Endre és Szabóné Nemesy Krisztina, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke és felesége, a Házasság Hete – Magyarország 2011 házaspárja

A tájékoztató moderátora:

Novotny Zoltán, sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke

 

www.hazassaghete.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top