Close

Az MSZP a közigazgatás ésszerű átalakítását sürgeti

Az MSZP szerint a Fidesz – ahelyett, hogy világos koncepciót készítene a közigazgatás átalakításáról – politikusi nyilatkozatokkal üzenget az önkormányzatoknak. Az MSZP szerint akkor lehetne ésszerűen és közmegelégedésre átalakítani a közigazgatás rendszerét – beleértve az államigazgatási és önkormányzati alrendszert is -, ha a kormány végre ismertetné az állam és önkormányzatok közötti új munkamegosztást, az önkormányzati feladatokra vonatkozó szándékait – áll az MSZP vasárnapi közleményében.

Az ellenzéki párt Tállai András nyilatkozatára reagált, a Belügyminisztérium államtitkára az MTI-nek azt mondta: jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok, miután az állam még az idén fel kívánja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat.

Közölte, hogy az idén újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben.

Az MSZP szerint azonban a Fidesz – ahelyett, hogy világos koncepciót készítene a közigazgatás átalakításáról – politikusi nyilatkozatokkal üzenget az önkormányzatoknak.

Kifogásolták, hogy miközben az államtitkár szerint az új alkotmányban újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét, szerepét, az Országgyűléshez benyújtott koncepcióban az MSZP szerint ennek nyoma sincs.

„Ma nem látni koncepciót, nincsenek hatásvizsgálatok, elemzések, számítások, ezért az önkormányzatok és az emberek csak találgatni tudnak, hogy állami, vagy önkormányzati egészségügyi ellátásra, közoktatásra, szociális ellátásra számíthatnak-e a jövőben” – áll az MSZP közleményében.

Az ellenzéki párt úgy véli, hogy egymásnak ellentmondó politikusi nyilatkozatok közepette a tervezéshez szükséges információk hiányában készülnek az önkormányzati költségvetések.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy felemás nyilatkozatok helyett álljon elő a közigazgatás átalakítására vonatkozó koncepciójával, és azt az önkormányzati szövetségekkel egyeztetve mielőbb terjessze az Országgyűlés elé – fogalmaznak.

Forrás: www.hirado.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top