Close

Bayer Zsolt miatt támadják Orbán Viktort

Bayer Zsolt miatt támadják Orbán Viktort
Osztrák írók tiltakoztak Bayer Zsolt nemrégen megjelent antiszemita cikke ellen. Közben a konzervatív Die Presse is támadta a Magyar Hírlap publicistáját.

 
„Ez hihetetlen, ez botrányos, ez félelmetes – ez maga a valóság”  – írják Magyarországról neves osztrák írók, köztük a Nobel-díjas Elfriede Jelinek. Az osztrák lapokhoz eljuttatott nyílt levelükben az írók Bayer Zsolt antiszemita cikke miatt tiltakoznak, amelyben a Fidesz-alapító publicista voltaképp sajnálja, hogy az orgoványi erdőben nem öltek meg elég baloldalit. Szerintük ez nyílt hadüzenet Schiff András ellen, aki persze elmondta a Standardnak, hogy bár lenne rá oka, mégsem fél – viszont továbbra is fenntartja: amíg Magyarországon az antiszemita közbeszéd a kormánykörökben is elfogadott, nem lép fel a hazájában.
Az aláírók szerint „a Horthy-hű” szabadcsapatok a tanácsköztársaság után egyértelműen antiszemita alapon gyilkolták le áldozataikat, így Bayer ma nem akarna mást, mint a még életben maradt zsidók halálát.
Közben a Die Presse című bécsi konzervatív lap véleménycikkben tiltakozott Bayer Zsolt Nógrád megyei kitüntetése ellen: a jobboldalt már többször antiszemitizmussal vádoló, főleg német szélsőbaloldali vagy cionista lapokban, valamint a hazai neoprotestáns médiában publikáló Karl Pfeiffer egyszerűen „fekália-antiszemitának” nevezi a Magyar Hírlap publicistáját.
Pfeiffer cikke elején felpanaszolja a magyarok Trianon-komplexusát, ami révén ma is áldozatként tudják magukat beállítani. Majd felteszi azt a tartalmilag amúgy nem odaillő kérdést, hogy mitől is különbözik Orbán Viktor pártja a nyugati jobboldaltól.
A válasz egyszerű: a Fidesz voltaképpen egy antikapitalista párt, és emiatt hagyja „az egykori kommunista államminiszter” Pozsgayt is alkotmányozni. (Sajátos, hogy az a Karl Pfeiffer, aki német szélsőbaloldali lapokban is előfordul, felrója az antikapitalizmust Orbánnak.
Az összevisszaság abból is látszik, amint a magyar baloldal Orbánt jobboldali diktatúrával vádolja, míg kint Daniel Cohn-Bendit, aki amúgy szintén nem áll távol a szélsőbaloldaltól, Orbánt Chavezhez hasonlította.)
Pfeiffer szerint Bayer antiszemita cikkei is jól illeszkednek a Fidesz antikapitalista fősodratába. A Hetek című hetilap bécsi tudósítója szerint végre meg kéne nézniük a nyugati jobboldali pártoknak, hogy kivel is szövetkeznek, amikor a Fideszt támogatják.
Heti Válasz Online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top