Close

Elfogadhatatlan a vendéglátó-ipari egységek liberális szabályozása

Az államtitkár szerint az európai uniós jogharmonizációra hivatkozva 2009-ben szabályozás született a vállalkozások engedélyezésének meggyorsítása érdekében, és ez nem tett különbséget a kereskedelmi szolgáltatások között. A rendelkezés miatt előfordulhat az is, hogy a buliszervező reggel bemegy az illetékes önkormányzathoz, bejelenti a rendezvényt, és este már meg is rendezheti. A hatóságoknak 30 napjuk van arra, hogy megvizsgálják a helyszín alkalmasságát, de rendezvényeket addig is lehet tartani.

Tállai András kiemelte, hogy a szervezők is több törvényt megsértettek a West Balkánban tartott rendezvényen. Például a Nyugati téri háromszintes ingatlannak csak az alsó helyiségére volt engedélyük a tulajdonosoknak, a többi emelet építési területnek minősült. Így már akkor hatalmasat hibáztak, amikor mindhárom szintet bérbe adták a programszervezőknek. Előzetesen ezért lett volna nehéz megakadályozniuk a hatóságoknak a buli megtartását, mert nem ismerték a West Balkán valós méreteit – fűzte hozzá. A szervezők abban hibáztak, hogy nem győződtek meg arról, hogy akitől bérbe veszik az ingatlant, rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és kapacitással. Tállai András szerint maguk a szervezők sem számítottak akkora tömegre, amekkora szombat éjjel megjelent a szórakozóhelyen.

Az államtitkár az engedélyezési szabályok szigorítását kezdeményező polgármesterek és az országos önkormányzati szövetségek vezetőinek részvételével tartott csütörtöki egyeztető fórum után elmondta: sokkal szigorúbb előzetes kontroll kell a jövőben ahhoz, hogy a nagy tömeget befogadó szórakozóhelyek működhessenek. Az államtitkár szerint erősíteni kell az ellenőrzés szerepét, továbbá meg kell teremteni az utólagos, rendszeres ellenőrzés lehetőségét, és ennek ki kell terjednie a működési engedélyekre is.

Kiemelte, hogy növelni kell, illetve a javaslatok értelmében a bevételhez kell igazítani a büntetések összegét, és a szankciónak elrettentő erejűnek kell lennie. Az önkormányzatok képviselői javaslatot tettek egy koordinációs ellenőrző iroda létrehozására, ez fogná össze a fővárosi kerületek szakhatóságait, és irányítaná az ellenőrzéseket.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány létrehozta az említett munkacsoportot. A kabinet január 31. után tárgyal a munkacsoport javaslatáról, és ha nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítást is szükségesnek lát, akkor azt beterjesztik a parlament elé.

Múlt szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség hat ember ellen indított eljárást. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top