Close

Az anyatej erősíti az izmokat

Azoknak a serdülőknek, akiket csecsemőként édesanyjuk anyatejjel táplált, sokkal erősebbek a lábizmaik és sokkal kirobbanóbb formában vannak, mint azok a társaik, akik tápszeren nőttek fel – állítja egy új tanulmány, amely a Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg.

Spanyol kutatók összesen 2567 serdülő szüleitől kérdezték meg, hogy mivel táplálták gyermekeiket csecsemőként. A kérdőívek kiöltése után a tudósok megmérték a gyerekek izmainak erejét és tesztelték sportképességeiket is. Kiderült, hogy az anyatejjel táplált serdülők jobban teljesítenek az ugrással kapcsolatos feladatokban, ami azt jelzi, hogy erősebbek a lábizmaik.

Emellett az is kiderült, hogy ezek az izmok az anyatejjel etetett gyerekek esetében tovább is maradnak erősek, mint a tápszeren felnőtt kortársaik esetében – függetlenül a testzsírszázaléktól, a magasságtól, illetve az izomtömeg mennyiségétől.

Eddig egyetlen tanulmány sem vizsgálta, hogy a szoptatás befolyásolja-e, hogy a gyerekeknél később mennyire erőteljes izomzat fejlődik ki. Most azonban bebizonyosodott, hogy a két dolog nagyon is összefügg – mondta Enrique Garcia Artero, a tanulmány szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top