Close

A szónokok szónokai..!

130 képviselő 312 vezérszónoki felszólalása hangzott el. Törvények, országgyűlési határozatok fémjelzik fényes beszédeik nyomvonalait. „Sokan megunatkoztak hosszú hallgatásában, ám a varjú is énekes madár.”Összeállításunk különlegessége, hogy rákattintva a képviselők neveit követő számra eredetiben olvashatóak az emlékezésre és emlékeztetésre egyaránt alkalmasnak bizonyult szónoklatok.

 A vezérszónok a szónokok szónoka! A Tisztelt Házban nincs belőlük hiány. Törvények, országgyűlési határozatok fémjelzik fényes beszédeik nyomvonalait. 130 képviselő 312 vezérszónoki felszólalása hangzott el. A Fidesz 40 (59 felszólalás), a KDNP 21 (51 felszólalás), az MSZP 31 (61 felszólalás), a Jobbik 22, (61 felszólalás), az LMP pedig 16 vezérszónokkal (80 felszólalás) vétette magát észre. Még Kossuth Lajos is elismerően csettinthetne e bőség láttán, hallatán! Egy-egy témának a vezérszónokául, minden pártban az adott témához legjobban értő, vagy legjobban értőnek vélt képviselőt bízták meg. Mondhat bármit, sem hozzászólással, sem ügyrendi kifogással, csupán közbekiabálással, tapssal, füttyel lehet félbeszakítani. Tették volt sűrűn a T. Ház mindkét oldalán.

Arisztotelész kívánatosnak tartotta: használjanak színes történelmi hivatkozásokat és képzeletbeli példákat. Utóbbival a T. Házban nem volt gond! Ajánlotta még: az üzeneteket a már meglévő hiedelmek és különböző érzelmek (harag, barátság, félelem, irigység, szégyen) figyelembevételével tanácsos kifejteni. E tekintetben is tündökölt a T. Ház! Fontosnak vélte még: a szónok mutatkozzék egyenes jelleműnek és megbízhatónak. Nem könnyű feltétel a Tisztelt Házban!

Ciceró szerint az eredményes meggyőzési taktika olyan gondolatokat közvetít, amelyekkel a befogadóknak nem ellentétesek a nézetei. Tételesen kidolgozta a szónok feladatait. Officia oratoris: 1. elkápráztatni, megteremteni a beszélő hitelességét; 2. tanítani, pontosan szövegezett érveket találni az üzenet közvetítése érdekében; 3. meghatni, fölkelteni a közönség érzelmeit. Elmélete (statis) szerint a szónok első dolga, hogy a helyzet olyan meghatározásával álljon elő, amely az ő szempontjából a legelőnyösebb, amelyeket a remélt többség elfogad, még akkor is, ha hamisak. Nem volt oly szónok a Tisztelt Házban, ki nem követte volna e szabályt! A pozitív ellenzéki javaslatok is negatívan hatottak a kormánypártok soraiban, s fordítva.

A vezérszónok körbehordja lázas tekintetét. Van, akire már ekkor is figyelnek, s van, akire később sem. Van, akinek csillog a szeme, van, akinek villog.  Van, aki olvassa a mondandóját, akadozva, mások csak bele-bele pillantanak a papírjaikba, és vannak, akik fejből, látványos mozdulatokkal sorjázzák az igét, s ember legyen a talpán, aki tudja, hogy mikor jár a közepén, az elején, vagy a végén. Összeállításunk különlegessége, hogy rákattintva a képviselők neveit követő számra eredetiben olvashatóak az emlékezésre és emlékeztetésre egyaránt alkalmasnak bizonyult szónoklatok.

Bartha Szabó József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top