Close

Az LMP tiltakozik a belvárosi házak bontása ellen

Az LMP tiltakozik amiatt, hogy a budapesti Bécsi utcába tervezett plázaberuházás érdekében lerombolják a belváros szívében álló régi épületeket. Az ellenzéki párt az MTI-vel szerdán azt közölte: remélik, hogy Tarlós István főpolgármester megálljt parancsol „a Rogán Antal polgármester és a kerületi Fidesz-frakció támogatásával a világörökséget romboló buldózernek”. A párt hozzátette, hogy a sajtóban is megjelent információk szerint a neves építészekből és művészettörténészből álló Városépítészeti és Örökségvédelmi Tanácsadó Testület ajánlásában a bontási kérelem esetleges megadásának problémáira hívta fel a figyelmet és „indirekt módon a bontás ellen foglalt állást”.

Az LMP közleményében felidézte: Tarlós István decemberi közmeghallgatásán bejelentette, hogy a főváros álláspontját a Bécsi utcába tervezett plázaberuházással kapcsolatban az általa felkért szakmai testület és a civilek véleménye alapján dolgozzák ki.

Emlékeztettek arra is: Tarlós István az említett közmeghallgatáson kijelentette, hogy az építkezéssel kapcsolatban enyhén szólva is bizonytalan érzései vannak, és hogy amiről eddig tudomása van, az „nem nyűgözi le”.

Az LMP reményét fejezte ki, hogy a tanácsadói testület véleménye eloszlatja majd a főpolgármester bizonytalanságait az ügyben, és számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a lakosság, a szakmai és civil szervezetek egyöntetű tiltakozását kiváltó plázaberuházás káros volna Budapestre nézve.

„Az LMP reméli, hogy Tarlós István az ÓVÁS! Egyesület, a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Urbanisztikai Társaság, öt Ybl-díjas építész, a Magyar Építész Kamara és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Nemzetközi Építész Szövetség, a Magyar Építész Kamara elnöksége, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és a BCE Településépítészeti Tanszéke, és az ICOMOS állásfoglalása, valamint az epiteszforum.hu honlapon közzétett petíció több mint 4.500, és a Váralja Szövetség közel 13 ezer aláírása után saját tanácsadói testületének véleménye hatására megálljt parancsol az egyéni érdekeket a közérdek elé helyező értelmetlen városrombolásnak” – írta a párt közleményében.

Az LMP utalt arra is, hogy a bontási engedély a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál van. Mint írták, remélik, hogy „a hivatal képes lesz ellenállni az ügyben eddig is megnyilvánuló politikai és gazdasági érdekek nyomásának”, és korábbi állásfoglalásához híven döntésével a közérdeket fogja szolgálni.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top