Close

Drasztikusan növekvő belvíz, árhullám – rendesen betett a szombati csapadék

A szombaton lehullott átlagosan harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei. Jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ahol már több mint 400 négyzetkilométer áll víz alatt. Borsodban az áradó Sajó miatt le kellett zárni egy utat.
 

A sok eső miatt rosszabbodott a helyzet Szabolcsban, nőtt a belvízzel borított területek nagysága – közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap a sajtóval. A folyók külföldi vízgyűjtő területein átlagosan 23-28 milliméter, a hazain pedig közel 30 milliméter eső esett, de a Szatmári-síkságon fekvő Vámosorosziban például 42 millimétert regisztráltak karácsony első napján – ismertette Kató Sándor. A Nyíregyháza mellett lévő Császárszálláson 27, míg a magyar-román határvárosnál, Csengernél 34 milliméter eső hullott le.
Az intenzív csapadéktevékenység miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Tisza Vásárosnamény alatti szakaszain mindenhol készültséget elrendelésére készül a vízügyi igazgatóság, a vízállások ezeken az árvízvédelmi védvonalakon az elsőfokú szintet meghaladják. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is – összegezte a védelemvezető-helyettes.
Kató Sándor tájékoztatása szerint növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága: a korábbi 300 helyett már 400 négyzetkilométer van elöntés alatt, a vízügyi igazgatóság ezért mind a tizenkét belvízvédelmi szakaszán másodfokúra emeli a készültséget. A szivattyútelepek éjjel-nappal dolgoznak; a szervezethez beérkezett adatok szerint Szabolcsban harminchét önkormányzat tart fenn valamilyen fokú belvízvédelmi készültséget, egyes településeken folyamatos a szivattyúzás és a homokzsákolás. A szakember a sajtónak elmondta: a legsúlyosabb helyzet a Tisza-Szamosközben van, ahol átlagosan mintegy negyven milliméter eső esett szombaton. Ebben a térségben jelenleg nyolc önkormányzat számára nyújt segítséget a vízügyi igazgatóság.
A harmadfokú belvízvédelmi készültséggel érintett Újfehértón az elmúlt két napban folyamatosan szivattyúznak. A Bocskai utcában a talajvíz feláztatta egy vályogfalú lakóépület hátsó részét, ami megroggyant. A tűzoltók aládúcolják az érintett szakaszt, azt azonban, hogy a házból ki kell-e költöztetni a lakókat, csak a műszaki szakértő vizsgálata után lehet megmondani – mondta a sajtónak Nagy Sándor, a település független polgármestere. A kisvárosban korábban négy embernek kellett a belvíz miatt elhagynia otthonát, őket önkormányzati bérlakásokban helyezték el átmenetileg.
Borsodban az áradó Sajó elöntötte a 26-os számú főutat Sajókazával összekötő utat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezért azt a forgalom elöl lezárták vasárnap kora reggeltől. Ugyancsak teljes útzárat rendeltek el még szombat délután Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize.Továbbra sem lehet közlekedni az ároktői komphoz vezető út egy részén, és a komp sem üzemel a Tisza árhulláma miatt, valamint járhatatlan a Muhiról a körömi révhez vezető út, a komp itt sem közlekedik, ezen a részen a Sajó áradata miatt kellett bevezetni a korlátozást.
Az elmúlt 24 óra csapadékos időjárása és az olvadás következtében jelentősen nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, ahol már több mint 400 négyzetkilométer áll víz alatt – közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap a sajtóval. Tájékoztatása szerint az elmúlt csaknem két hét fagyos és csapadékmentes időjárása miatt a 380-390 négyzetkilométernyi elöntött terület nagysága nem változott jelentősen, a szivattyútelepeik naponta mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át befogadókba.
Mint mondta, az igazgatóság területén hullott, helyenként 27 milliméternél is több csapadék és az olvadás azonban egy nap alatt 20 négyzetkilométerrel növelte a belvízzel elöntött területek nagyságát, aminek csaknem a fele vetés és szántó.
Az igazgatóság területén mind a 12 védelmi szakaszon továbbra is belvízvédelmi készültség van. Ezek közül a legmagasabb, harmadfokú van érvényben a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon, míg
másodfokú a három tiszai szakaszon, a Kadarcs-Karácsonyfokin, a Kösely két szakaszán, a Hamvas-Sárrétin, a Berettyó-felsőn és az Alsó-Nyírvíz-Kati-érin. A védekezésben az elmúlt 24 órában 187-en vettek részt, szivattyúkkal mintegy 4,2 millió köbméter belvizet emeltek át befogadókba – tette hozzá Bara Sándor.
 
 STOP Forrás: MTI
stop.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top