Close

A svédek Viktóriát akarják

A svédek nagy többsége látná szívesen, ha XVI. Károly Gusztáv svéd király lemondana a trónról lánya, Viktória trónörökös javára – derült ki egy közvélemény-kutatásból.
A hétvégén közreadott felmérés szerint a lakosság 63 százaléka látná szívesen Viktóriát a trónon a 64 éves Károly Gusztáv halála előtt. A svéd király csak 8 százalékban kedvelt az északi országban, míg lánya, a frissházas Viktória sokkal népszerűbb nála: a trónörökös kedveltségi mutatója 56 százalékos. A királyi család élete idén számos botránnyal – Károly Gusztáv házasságon kívüli kapcsolatávan, Magdolna hercegnő szakításával, Viktória luxusnászútjával – került a bulvárlapok címoldalára.
 

A megkérdezettek 15 százaléka „a lehető leghamarabb” lemondásra szólítja az uralkodót, 27 százalékuk szerint ennek „még öt éven belül” célszerű volna bekövetkeznie, további 21 százalék pedig tíz éven belül várja a „váltást”. Mindössze harminc százalék pártolná, ha a jelenlegi király a helyén maradna élete fogytáig.
Az eredményeket éppen az 1973 óta uralkodó Károly Gusztáv szokásos karácsonyi üzenetével egyidőben hozták nyilvánosságra, és jól tükrözik az utóbbi időkben a Bernadotte-házról kialakult negatív véleményt.
Noha az utóbbi években megerősödött a svédek között a köztársaságot követelők száma is, a többség még mindig ragaszkodik a monarchiához. A friss kutatás szerint 74 százalékuk ezt találja a megfelelő államformának.
MTI nyomán-gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top