Close

Francia koktél. Az Öreg Hölgy színváltozásai

Az Eiffel-torony minden szilveszterkor új fényattrakcióval kápráztatja el rajongóit. Egyelőre azonban titok, milyen meglepetéssel rukkol elő 2010 utolsó éjszakáján Párizs jelképe. A Szajna hídjait és a rakpartokat ellepő sok százezres tömeg pontban éjfélkor kapja meg az ajándékot, amellyel 120 éves kedvencük, az Öreg Hölgy köszönti az új esztendőt
 

 
Az ezredforduló óta nem volt két egyforma produkció. Tavaly girlandokkal díszített monumentális karácsonyfa képét öltötte magára a 324 méteres acéltorony, az egymást váltó színek villódzását 409 energiatakarékos led-fényszóró állította elő.
A zenével és animációval kísért csillogó látványosság osztatlan tetszést aratott nemcsak a Trocadérón és a Mars-mezőn tolongó újévköszöntő hazai és külföldi sokaság, hanem a párizsi városháza köreiben is. Utóbbiakat az élmény szépségén kívül a projekt számlájának végösszege is elbűvölte. A karcsú acélszerkezet szilveszteri kivilágítása (plusz a párizsi nevezetesség kerek születésnapja alkalmából októbertől decemberig tartó különleges fénydíszítés) mindössze 400 000 eurós költséggel terhelte meg az Hotel de Ville büdzséjét.
Az 1889-es világkiállításra készült Eiffel-torony (melyet megszületése idején még kirívóan rondának láttak a párizsiak) 1999 szilveszterén kapott először különleges díszkivilágítást: éjfélkor szikrázott fel a meleg sárga fényt árasztó építményen a frissen felszerelt 20 ezer vaku szabálytalan ritmusú fehér villogása. Utána egész évben, sötétedés után minden óra első tíz percében megismétlődött a megunhatatlan optikai csoda.
Az elmúlt tíz évben mindössze egyszer fogtak mellé a produkció látványtervezői, mindjárt a kezdetén, de akkor nagyon. Az történt ugyanis, hogy 2000 szilveszterére a fővárosi önkormányzat különleges optikai dizájn megtervezésére adott megrendelést a szakembereknek, hogy emlékezetessé tegye az ezredforduló éjszakáját.
A nevezetes dátum előtt négy nappal, egész Párizs megrökönyödésére, sötétbe borult az Eiffel-torony, majd az újságokból kiderült, hogy éjszakánként valóságos akrobata mutatványok árán 40 alpinista festi át az ezernyi vaku üvegét türkizkékre. Híre ment, hogy 2001 hajnalán páratlan látványban lesz része az utcán ünneplőknek.
A különleges erőfeszítés azonban a párizsiak megítélése szerint teljesen fölösleges volt. Az Újév első percében eldőlt, hogy a torony mesésnek beharangozott türkizkék sziporkázása nem jött be: a várakozásokkal ellentétben nem villant, nem hatott, csak pislákolt, messziről szinte nem is látszott. A barátságos sárga alapvilágítás, mely oly szépen emelte ki a korábbi csillagszínű villódzást, egyszerűen beszippantotta az elegánsnak és esztétikusnak szánt türkizcsillogást.
A párizsi városvezetés a tömegesen érkezett kritikus telefonok hatására felülbírálta korábbi döntését. Ismét fényszünetet rendelt el az évszázados szerkezeten, s megint akcióba léptek az alpinisták. A türkizfény eltüntetése fele annyi időbe, energiába és pénzbe került, mint amennyit előállítása igényelt. Négy nap múlva az Eiffel-tornyon újra felragyogott a fővárosiak számára szívmelengetően otthonos, csillagszerű sziporkázás.
Az előző években az aktuális évfordulókhoz igazítva többször váltott színt és dizájnt az Eiffel éjszakai képe. 2008-ban, a francia EU-elnökség félévében (júniustól decemberig) kéken világított a torony, Szajnára néző oldalán pedig az unió köralakban elhelyezett 12 arany csillaga világított az éjszakában.
Franciaországgal kapcsolatos további hírek a franciakoktel.hu oldalon
168ora.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top