Close

Tüntetés a sajtószabadságért

2010. december 20. · 18:00 – 21:00
Budapest, V. ker. Szabadság tér

A szervezők közösen eldöntötték, hogy pártpolitikusok ne vegyenek részt a rendezvényen. Kérünk minden résztvevőt, hogy tartsa tiszteletben ezt a döntést. A mégis megjelenő pártpolitikusokat fel fogjuk szólítani a távozásra.

 
A tervek szerint december 20-án elfogadja, még idén kihirdeti és januártól hatályba is lépteti az új médiatörvényt a kétharmados parlamenti többség. Ezzel az utolsó elem is a helyére kerül a kormány médiaszabályozási rendszerében- amely ebben a formájában alkotmánysértő, több ponton súlyosan korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, s egyben az újkori médiaviszonyok ismeretének teljes hiányát is tükrözi. Az igazodást elutasító sajtó ellehetetlenítésére viszont tökéletesen alkalmas.
Mi egyetemisták, illetve pártoktól független magánszemélyek megdöbbenve értesültünk a kormány új médiatörvény tervezetéről! Kérünk mindenkit, aki hisz a sajtó szabadságának, illetve a szabad véleménynyilvánításnak a fontosságában, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen mi hitetlenkedve állunk az MTI vezérigazgatójának szavai előtt: „Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval”. 
Szerintünk az nem megy, hogy egy demokratikus berendezkedésű országban az újságíróktól lojalitást követel meg a hatalom! 
Az nem megy, hogy mint megannyi más törvény esetében is, a szakmával való egyeztetést teljes mértékben kikerülve készülnek elfogadni egy törvényt, amely súlyosan korlátozza a véleményszabadságot!
Az nem megy, hogy az ellenzéket kizárva, az újonnan alakuló Médiatanácsban kizárólag kormánypárti képviselők kapnak mandátumot kilenc évre! 
Az nem megy, hogy az ORTT volt elnökének véleménye szerint: „ilyen centralizált, ekkora hatalmat gyakorló felügyeleti rendszerrel és szabályozási környezettel ma biztosan nem nyernénk felvételt az Európai Unióba”! 
Az nem megy, hogy bár mind Európából, mind Amerikából komoly bírálatokat kapott a törvénytervezet, a kormány mindezt figyelmen kívül hagyja, és mi ezt tétlenül nézzük! 
Az nem megy, hogy a Médiatanács elnöke következmények nélkül hasonló mondatokat fogalmazzon meg: „A mostani szabályozási tervben a vélemény-, a szólás-, a sajtószabadság már nem öncél, hanem a közösség érdekét, a társadalom integritását szolgálja.”! 
Az nem megy, hogy a médiatörvény tervezetével kapcsolatban egy médiajogász egész oldalnyi kritikát sorolhasson föl anélkül, hogy észrevételeit a törvényhozók érdemben figyelembe vennék! 
Az nem megy, hogy a közrádió alkalmazottai a hatalomtól való félelmükben öncenzúrára kényszerülnek 2010-ben a „polgári” Magyarországon! 
Az nem megy, hogy a kormány kénye-kedve szerint úgy alakítgathatja a médiatörvényt, hogy a Médiahatóság felelősségre vonhatatlanná válik jogelődje, az ORTT által elkövetett jogsértésekért!
Az nem megy, hogy letűnt rendszerek retorikájával, egy parlamenti képviselő hasonlóan cinikus hangnemet engedhessen meg magának: „Ha valaki tisztességesen írja az újságot, mitől tart?”! 
Az nem megy, hogy a miniszterelnök kommunikációs központja bármely újságírótól lekezelően megtagadhatja a tudósítás lehetőségét, mondván, a Távirati Iroda anyagának átvételével kell megelégednie! 
Az nem megy, hogy egy testület a közerkölcs megfoghatatlan jelentése mögé bújva róhat ki büntetéseket precízebb indoklás nélkül! 
Tiltakozunk a sajtó megregulázása ellen! 
Tiltakozunk a magyar állampolgárok kiskorúsítása ellen, követeljük a média függetlenségének megőrzését! 
Felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy ezt a törvényjavaslatot ilyen formában ne szavazzák meg, megvonva tőlünk, választóktól a sokoldalú tájékozódást és szabad véleményalkotást! 
Kérjük a sajtó tisztességes munkatársait, számoljanak be az eseményről Mivel fentiek alapján arra számítunk, hogy már a törvény elfogadása előtt megindult a félelemtől vezérelt öncenzúra, ezért felszólítunk minden résztvevőt, hogy lehetőségéhez mérten számoljon be ő maga ismerőseinek az eseményről. Mindenki hozzon fényképezőt, videó rögzítésére alkalmas eszközt, és az esemény után töltse fel felvételeit az erre a célra létrehozott FB oldalunkra!
Természetesen mi is készítünk felvételt az eseményről, de mindezzel azt szeretnék megmutatni, hogy a nyilvánosságot mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, cenzúrának helye nincs!
Az esemény pártoktól, politikai ideológiáktól független, a résztvevők egyetlen közös célja a sajtószabadság csorbítása és ellehetetlenítése elleni tiltakozás.
Ezért szeretnénk, ha az esemény pártszimbólumoktól mentes lenne; felszólítjuk a pártokat és azok képviselőit, maradjanak távol az eseménytől!
Segíts te is az esemény hírének terjesztésében, hívd meg minden ismerősödet! 
Köszönettel
 
a szervező diákok 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top