Close

LMP: Jönnek a narancsos káderek?

A Lehet Más a Politika szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény fideszes módosításának egyértelmű célja, hogy modern hűbéri viszonyokat alakítson ki. Olyan rendszert, ahol a közügyek képviselete helyett a főnök kiszolgálása a pályán maradás alapja.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény vitájában Kósa Lajos egyértelművé tette, hogy nem kívánnak olyan teljesítményértékelésen alapuló kritériumrendszert kialakítani, amely alapján objektívan lehetne értékelni a köztisztviselők munkáját. Kifejezett szándéka a kormánynak, hogy a munkáltató teljesen szabadon, indokolás nélkül rúghasson ki akár több ezer embert a közszférából.

Az LMP szerint a nyilvánvaló, hogy a jogállamiság-jogbiztonság elleni sokadik merénylet mellett, ez a javaslat sérti az emberi méltósághoz való jogot, hiszen kiszolgáltatottságot eredményez érdemi jogi védelem nélkül. Ellentmond a hátrányos megkülönböztetés tilalmának, hiszen a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknak kevesebb – illetve semmi – joga nem lesz e téren. Végül, de nem utolsó sorban sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, hiszen a kiváló, de másként gondolkodó munkaerőt is meg lehet fosztani a megélhetésétől. Ez visszatarthatja a munkavállalót attól, hogy egy jogszabályellenesnek vélt utasítás végrehajtását megtagadja, vagy kérje annak írásba foglalását. Ezáltal az eddig is óvatosan gyakorolt jog válik végleg illúzióvá.

Ezek szerint a javaslat célja nem más, mint egy modern hűbéri viszony megteremtése, ahol a köztisztviselő a főnökéhez kell, hogy lojális legyen, nem pedig a közfeladathoz, a közösséghez, államhoz, joghoz.

Az LMP felszólítja a parlamenti többséget, hogy a köztisztviselőket ne tegyék politikai zsákmányszerzés áldozatává és ne szavazzák meg ezt az alkotmányellenes és igazságtalan törvényjavaslatot.

Budapest, 2010. december 14.

Szilágyi Péter
országgyűlési képviselő

Forrás: LMP.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top