Close

Aranyvasárnap: az utolsó roham

Meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat aranyvasárnap és a szentestét megelőző napokban az üzletek. December 24-én délutánig nemcsak a bevásárlóközpontok, de többnyire még a piacok is nyitva tartanak, így szerencsére akár az utolsó pillanatban is beszerezhetjük, ha az ajándékok, vagy az ünnepi ebéd hozzávalói közül lemaradt valami.
 

A háztartások igen nagy hányadában az utolsó pillanatra, aranyvasárnapra hagyják a karácsonyi ajándékok beszerzését. Sokakat az időhiány, másokat anyagi lehetőségeik kényszerítenek erre a nem túl hálás manőverre: az ünnep előtti utolsó napok vásárlási őrülte ugyanis – valljuk be – felér egy idegösszeomlással. A boltokban, a bevásárlóközpontokban szinte lépni sem lehet az emberektől, a nagyáruházak parkolóira már nyitás után ki lehet tenni a megtelt táblát, nem is beszélve az utcai forgalomról, ahol kilométeres kocsisorok, bevásárolni indult autósok tömege dugaszolja el a fő- és mellékútvonalakat. Az eredmény: idegeskedés, türelmetlenség, egymással való gorombáskodás; meghitt készülődés helyett felpörgött, stresszes állapotban töltjük az ünnepet közvetlenül megelőző napokat.
Közhelynek tűnik, pedig a jó munkához hasonlóan a jó vásárláshoz is idő kell: a beszerző körút kissé előbbre hozásával nemcsak magunkat, illetve idegeinket kímélhetjük meg sok-sok bosszúságtól, de az esély is nagyobb rá, hogy az adott személyhez illőbb, megfelelőbb meglepetéseket válasszunk.
Az utolsó napokban, a türelmetlenség hatására és az időhiány szorításában hajlamosabbak vagyunk pótmegoldásokkal is beérni az ajándékok vásárlásánál, sőt, kétségbeesésükben sokan sajnos elintézik a „mindegy, csak legyen valami a fa alatt”- megoldással is. Pedig a kapkodásnak, a hirtelen ötlettől vezérelt vásárolgatásnak, nemcsak a megajándékozott láthatja kárát, hanem az ajándékozó is. Nincs annál nagyobb szomorúság, mint amikor ahelyett, hogy örömet szereztünk volna valamely szerettünknek, boldogság helyett azt illető fancsali arcát nézhetjük a meglepi bontogatásakor.
Kisebb bosszúság, de kellemetlen lehet az is, amikor a sebtiben megvett ajándékot egy másik üzletben jóval olcsóbban látjuk viszont, vagy ha a méret, vagy egyéb adatok figyelmen kívül hagyása miatt ünnep után vissza kell cserélni a meglepetésnek szánt darabot.
Akiknek a mégiscsak hét végén vagy csak közvetlen az ünnep előtt jut ideje a vásárlásra, annak kedden viszonylag könnyebb dolga lesz: a legtöbb kereskedő a várható rohamra való tekintettel ugyanis hosszabbított nyitva tartással várja a vásárlókat. Szerdán már igencsak sietniük kell az ajándék-vadászoknak: december 24-én ugyanis már csak 13-14 óráig tartanak nyitva az üzletek, sőt hat órakor az egyébként non-stop nyitva tartó Tesco-üzletek is bezárnak. Karácsonykor már csak a benzinkutak, egyes virág- és édességboltok, illetve a szórakozóhelyek nem lesznek zárva, szombattól viszont már a legtöbb helyen a szokásos nyitvatartási rend szerint működnek az üzletek.
A mostani – aranyvasárnapi hétvégén járatsűrítésekkel igyekszik enyhíteni az autó nélkül közlekedők életén a BKV: valamennyi metróvonal, a HÉV és a 4-es, 6-os villamos szerelvényei is gyakrabban közlekednek majd
Kép:iaff.org
Háziasszony kímélő karácsony-váró
sulinet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top