Close

Az ünnepi konyha illata

Család, feldíszített fenyőfa, ajándékok, illatos sütemények és finom ételek, gyertyafény…
Karácsony nincs ünnepi ételek és italok nélkül. Néhány hozzávaló szinte a világ minden konyhájában fellelheto. Szerte a világon pulykasült készül, sokféle töltelékkel. Mellé a legegyszerűbb köret a krumplipüré és a fahéjas párolt lilakáposzta. Aszalt gyümölcsöktol, magvaktól gazdag a sütemény, és halételekből sincs hiány. A mi asztalunkra halászlé, kocsonya, rántott ponty, bejgli, töltött káposzta, mézes puszedli, forralt bor, borleves kerül.

És még mi?

Libamájszeletek grillázzsal, vilmoskörtével

Az egy centiméter vastag szeletekre vágott libamájra daráljunk borsot, csorgassunk rá olívaolajat, tegyünk a tetejükre bazsalikomlevelet, majd kevés olívaolajon, közepes lángon süssük mindkét oldalukat két-két percig. Száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a cukrot, és a tűzről levéve szórjuk bele a diószemeket. Önstük sütőpapírra, egyengessük el, és hagyjuk kihűlni. Tálaljunk 4-5 szelet körtét egy tányérra, grillező pisztollyal pirítsuk meg a külsejüket, majd helyezzük rájuk a sült libamájat. Klopfolóval törjük apró darabokra a megkeményedett cukros diót, és szórjuk a májszeletekre. Friss bazsalikomlevéllel díszíthetjük. Az olívaolajjal megkent szarvasbélszínszeletekre tépkedjük kakukkfűlevelet, daráljunk rá borsot, reszeljük rá a narancs héját, dörzsöljük be az összezúzott borókabogyóval. Legalább egy napon keresztül érleljük, és frissen süssük ki, mindkét oldalukat 3-3 percig. A mártáshoz a narancs és citrom vékonyan levágott héját dobjuk a vörösborba, és főzzük pár percig. Tegyük egy másik edénybe a ribizlidzsemet, a lehámozott narancs és citrom kifacsart levét, a vörösborban megfőzött narancshéjcsíkokat, mustárt, konyakot és pár szelet chilipaprikát, és forraljuk jól össze.
Kitűnő körete a zellerpüré és rozmaringgal sült körte.

Hozzávalók: 1 kg libamáj, 5 vilmoskörte (friss, érett), 1 csokor bazsalikomlevél, 3-4 evőkanál olívaolaj, darált bors, 30 dkg cukor, 2 maréknyi dióbél.

A cikk folytatását keresse az A Mi Otthonunk magazin 2010. december-januári számában 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top