Close

A NATO-csúcs kérdőjelei

Az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén a lisszaboni NATO-csúcstalálkozó eredményeiről tartottak vitát. Hankiss Ágnes írásbeli nyilatkozatában üdvözölte a NATO-orosz kapcsolatokban elért fejleményeket, ugyanakkor több megválaszolatlan kérdésre is felhívta képviselőtársai figyelmét.
 

 
„A NATO-tagállamok minisztereinek tanácskozásán, 2008 októberében John Craddock, a NATO európai erőinek vezetője kijelentette: Oroszország grúziai behatolása arra késztette a NATO-t, hogy felülvizsgálja a tagállamok biztonságával kapcsolatos feltevéseit. Most, a lisszaboni csúcs után vajon érvényes-e még ez a kijelentés? ” – kezdte nyilatkozatát Hankiss Ágnes európai parlamenti képviselő (Fidesz).
A néppárti politikus szerint a megállapodás Oroszországgal célszerű politikai lépés, amely biztonságunk megszilárdítását szolgálhatja, ez azonban óhatatlanul felvet komoly erkölcsi és stratégiai kérdéseket is. Többek között: kíván-e engedni a NATO az együttműködés érdekében azoknak a demokratikus eszméknek a képviseletéből és védelméből, amelyekre az euroatlanti szövetség épül, és amelyek számos ponton éles ellentétben állnak az orosz demokrácia-felfogással?
„Talán felesleges is külön emlékeztetnünk az emberek megfélemlítésére és bántalmazására, újságírók és ügyvédek halálának tisztázatlan körülményeire Oroszországban” – elevenítette fel Hankiss az oroszországi jogállami viszonyokat. Az EP-képviselő szerint nehéz volna nem provokatív gesztusként értékelni legújabban a Wikileaks-alapító Assange felterjesztését orosz részről Nobel-békedíjra. Kérdésként merül fel: hátrányosan érinti-e majd a belépni szándékozó országok esélyeit, ha Oroszország rossz szemmel nézi leendő NATO-tagságukat, illetve tekintetbe veszik-e a NATO vezetői bizonyos tagországok sérülékenységét, és mai napig nyitott, rendezésre váró ügyeit Oroszországgal kapcsolatban?
„A megbékélés és a megállapodás történelmi iránya mindenképpen üdvözlendő. Ugyanakkor világosan kell látnunk a NATO történelmi felelősségét abban, hogy a rakétavédelmi program érdekében kötött megállapodás hozadékaként milyen nagyhatalmi erőt legitimál, illetve, hűen közös európai értékeinkhez, mire mond határozott nemet” – zárta eszmefuttatását Hankiss Ágnes.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top