Close

Pelletgyár épült Tiszajvárosban

Elkészült és megkezdte próbaüzemét a miskolci székhelyű, magyar-olasz tulajdonú Eko Fire Pellet Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek a Tiszaújvárosi Ipari Parkban felépült pelletgyára, a beruházás mintegy ötmillió euróba került, a gyár teljes kapacitással a jövő év januárjától üzemel – mondta Kovács József, a cég ügyvezetője csütörtökön, az üzem átadásakor.

A 27 embert foglalkoztató gyár évente csaknem 30 ezer tonna fapelletet gyárt, ez 532.800 gigajoule hőenergia előállításához elegendő, ami mintegy 20 ezer, egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásával egyenlő.

Az egyik legzöldebb energiaforrás 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál, felhasználása során nincs széndioxid kibocsátás, így egyáltalán nem terheli a környezetet – hangsúlyozta az ügyvezető.

A Tiszaújvárosi Ipari Parkban felépült üzem csaknem 1,3 milliárd forintba került, ehhez az unió, pályázat útján 411 millió forint támogatást adott.

A gyártócsarnokot fővállalkozóként a Weinberg ’93 Kft. építette, a technológia szállítója a dán Andritz Sprout Matador és az olasz Instalmec cég volt, a technológia telepítését magyarországi, főleg az észak-magyarországi régióba tartozó vállalkozások végezték.

A beruházással a magyarországi pellet-felhasználás terjedését segíti elő a cég, a külföldről importált pelletnél olcsóbb a hazai termék – mondta Kovács József.

Forrás: fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top