Close

Megnyílt a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont

Megnyílt a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben, ahol az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a központ megnyitóján Devecserben kedden.
 

A vizsgálatokat a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel szervezik meg, naponta ötven embert látnak el – mondta Réthelyi Miklós.
Hozzátette: a központ féléves működése alatt az adatokat az ÁNTSZ Országos Környezet Egészségügyi Intézetében összesítik és kiértékelik, a cél a megelőzés. A szűrőközpont működését a Belügyminisztérium költségvetési forrásaiból fedezik, az egyes szolgáltatókkal szerződést kötnek. A kormány tervezi a devecseri intézmény bővítését.
Réthelyi Miklós hangsúlyozta: az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófában tartós egészségkárosodást senki nem szenvedett, de a lakosság megnyugtatása miatt legalább fél éven keresztül szükséges vizsgálatokat végezni, hogy a legkisebb megbetegedésre is komolyan lehessen reagálni.
Göndöcs Zsigmond, a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottja elmondta, hogy a régi devecseri szakrendelő bővítésével hozták létre a szűrőközpontot, ahol a vérvételt követően belgyógyászati vizsgálatokat végeznek el a jelentkezőkön.
Hozzátette: a panaszok alapján próbálják majd kiszűrni a katasztrófa által okozott egészségügyi problémákat, de a vizsgált betegek nagy részénél más, nem a vörösiszap által okozott betegségekre – cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség – is fény derül majd.
Göndöcs Zsigmond elmondta, hogy az iszapömlésben sérüléseket szenvedett csaknem háromszáz beteg gyógyultan távozott a kórházakból, de még van, aki sebészeti ellátásra szorul.
A Máltai Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása a rendelő udvarán működik, a vizsgálatokon vett vér- és vizeletmintákat az ajkai Magyar Imre Kórház laboratóriumában egy nap alatt elemzik – mondta Göndöcs Zsigmond.
Az új szűrőközpontban EKG, mellkas röntgen, légzésfunkciós vizsgálat, továbbá a klinikai laborvizsgálatok és belgyógyászati, illetve tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatok mellett gyermekgyógyászati vizsgálatot végeznek. A rendelőkben lehetőség van szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati vizsgálatokra is – tette hozzá.
Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerint a kormány eddigi intézkedései megnyugtatták az itt élő embereket, ehhez hozzájárult az is, hogy a szűrőközpont rekordidő alatt megnyílt. Hozzátette: januártól a város kistérségi központként fog működni, a lakosság egészségügyi ellátását helyben tudják biztosítani.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen vesztették életüket.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top