Close

Karácsonyra Állatstop!

Az élő állatok ajándékozását az állatvédők nem javasolják! Szaporítók hirdetik, hogy tenyészetükből vegyenek az ünnepekre (a „fa alá”).
 

Keretes hirdetések, hangzatos szavak – így ünnepek előtt – mindennaposak, melyek vásárlásra buzdítanak. Akciós sál, kabát, cipő, és élő ajándékok. Élő ajándékok?!? Kisállat (kutya, macska) szaporítók hirdetik, hogy tenyészetük példányait vigyék ajándékba az ünnepekre (a „fa alá”).
A felelős állattartó tudja, hogy az állattartás időbe, rengeteg anyagi költségbe kerül. Az állat számára megfelelő (mozgástérben gazdag) életteret is biztosítani kell. Az ünnepek előtt megvásárolt állatkák örömteli pillanatokat szerezhetnek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka – tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Ezektől az állatoktól rendszerint a felelőtlen állattartásba belecsöppent emberek meg akarnak majd szabadulni.
Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán vagy a gyepmesteri telepen éri el a végső állomását. A kedvencet rosszul tartó lakost a törvények szankciókkal sújthatják, ami akár börtönbüntetést is jelenthet.
Ünnepekkor se feledkezzünk meg a felelős állattartás fontosságáról! Ne vásároljon élő állatot senkinek sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy az érezni – szenvedni képes élőlény igazi öröm lesz -e a megajándékozott számára! A felelős „előre gondolkodással” az állatok sem fognak majd szenvedni! Élő állat helyett van ajándékozási alternatíva: a plüss maci, a szintetikus alapanyagokból készült figura vagy a tartós emléktárgy is okozhat örömteli pillanatokat a karácsony ünnepén, hiszen az ajándéknál sokkal fontosabb, hogy szeretetből és jó szándékból cselekedjünk.
Gazdit keresnek a magára hagyott házi kedvencek!
Az Orpheus Állatvédő Egyesület Ebrendészeti Telepén utcára kidobált / megunt állatok tucatjai keresik végső menedéküket, szerető gazdáikat! A www.ebrendeszet.hu oldalon, illetve a 20/360-98-46-os telefonszámon elérhetők az állatvédők, és informálódni lehet a négylábú védencekről is.
Orpheus Állatvédő Egyesület
Orpheus-gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top