Close

Betlehemezés a Néprajzi Múzeumban

Családi kézművesműhely és mesejátszóház
 
2010. december 18. – 11.00-12.00

Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12. 
 
Kérik a kedves vendégeket, hogy legkésőbb 11 óráig érkezzenek meg, mert később nehéz bekapcsolódni a programba.
 
Belépőjegy: gyerekeknek 500 Ft, felnőtteknek 1000 Ft.
A jegyet a Szombati Műhely vezetőjénél kell megvenni.

 
A magyar karácsony egyik legkedvesebb szokása a betlehemezés. Ebben a hagyományos játékban Jézus születésének eseményei elevenednek meg, ma már inkább csak a szent család szálláskeresése, a pásztorok imádása, esetleg a három királyok látogatása, többnyire gyermekek előadásában.
A középkorban az egész karácsonyi eseménysort felnőtt férfiak mutatták be misztériumjátékok keretében a templomban. Ezek egyikének sem ismerjük a szövegét, de a XVII-XVIII. századtól a laikus társaságok előadásairól már maradtak fenn tudósítások. A XIX. századtól a betlehemezés két formáját láthatjuk: a bábokkal és az élő szereplőkkel megjelenített karácsonyi játékokat. Az előbbit főleg a Dunántúl és a Felső-Tisza vidékén gyakorolták, míg Erdélyben inkább az utóbbi hódított. A bábtáncoltatást a középkorban az oltáron mutatták be, és mivel később világi elemek is szövődtek az előadásba, kitiltották a templomból. Csupán a betlehemi istálló és a szent család kicsinyített mása maradhatott meg a szentelt falak között. Az élőképszerű, ma is látható betlehemek tehát az egykori bábjátszás emlékei.
 
Hogyan is volt hajdanán? 
 
Betlehemezni általában karácsony délutánján indultak a fiatalok, és késő estig sorba járták a falu portáit. A játékban rendszerint a pásztorok, az angyalok és a háromkirályok szerepeltek, otthon készített, egyszerű jelmezekben. Magukkal vitték azt az előre elkészített kis templomot, melynek belsejében a bibliai események főszereplői voltak láthatók, a háromkirályokat Betlehembe vezető csillaggal. 
 
Kissé kibővített változatban már több szereplőt is találhatunk a betlehemes játékban. Ilyenkor a cselekmény többnyire azzal indult, hogy Mária és József szállást kerestek, de a gazdagok nem fogadták be otthonukba, az istállóba küldték őket, amiért később természetesen meg is bűnhődtek. A mezőn alvó pásztorokat angyalok keltegették, hogy induljanak a megszületett kis Jézuskát üdvözölni, de azok együgyűségükben minduntalan félreértették a szózatot, és ebből sok humoros fordulat is támadt. Mikor azonban végre felfogták a jó hírt, jószívűségükben szegénységük ellenére is legkedvesebb jószágaikat, terményüket vitték a kisdednek, és versekkel, énekekkel köszöntötték őt. Csatlakoztak hozzájuk a napkeleti bölcsek is, akik már értékesebb ajándékokkal érkeztek. A betlehemezés általában adománykérő szöveggel, jó kívánságokkal zárult, mire a háziak megajándékozták, megvendégelték a hozzájuk betérőket.
 
Hogyan készíthetününk betlehemet?
 
A betlehemezők maguk, házilag készítették templom alakú betlehemeiket. Régi szokás szerint – Krisztus születésének emlékére – a templomokban is állítottak és állítanak betlehemeket, sőt számos családban a karácsonyfa alá is helyezik őket. A gazdagabb családok és egyházi intézmények valaha többfigurás ábrázolásokat választottak: a barmok között nyugvó kis Jézust a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is köszöntik. A hagyományosabb, szegényebb betlehemben a szent családon kívül legfeljebb a pásztorok láthatók.
 
 
A bibliai eseményeket otthon is felidézhetjük, ha papírból, szalmából, fából elkészítjük a legendás színhelyet – barlangot vagy istállót – és Mária, József, a kis Jézus, a háromkirályok, esetleg a pásztorok és a jászol körül nyugvó állatok alakjait. Nem kell hozzá sok pénz, csak egy kis kézügyesség és némi idő. 
 
Betlehem – gyurmából vagy gipszből
 
Hozzávalók
 
– kisüthető gyurma vagy gipsz,
– textilmaradékok,
– vízfestékek, 
– hullámpapír,
– ragasztó,
– kartondoboz,
– fonal, 
– aranypapír,
– drót,
– fenyőgallyak,
– szárított fű, szalma.
 
Készítése
 
Gyurmázzuk meg a fejeket, és a kezeket. Csak az arc és a nyak megformálására ügyeljünk, a vállakat már úgyis takarja a ruha. A kezeket úgy alakítsuk ki, hogy a csukló felett legyen rajtuk egy-egy gömb, ami alatt a ruhát rögzíthetjük. A figurának nincs külön teste, vázukat hullámpapírból állítsuk össze: két papírcsíkot vágjunk be a közepéig és szemből csúsztassunk egymásba. A három király közül az egyik vázát kisebbre szabjuk ki, hogy térdelő figura is legyen. 
 
A ruhákat egyszerű téglalap formájúra szabjuk. A téglalapok közepére csak akkora lyukat vágjunk, amin a fej épphogy kifér. Az elkészült fejeket rögzítsük a vázhoz. A ruhákhoz varrjuk oda a kezeket, majd a ruhákat húzzuk rá a fejekre, és ragasszuk hozzá a vállrészekhez. A hajat és a szakállat pamutfonal segítségével készítsük el. A turbánokat vászoncsíkokból tekerjük a fejekre, a koronát papírból vágjuk ki. A kis Jézusnak csak feje van, a nyaknál kezdődő bugyolálással alakítsunk ki pólyát fehér vászonból.
 
Egy kartondoboz elülső felét vágjuk ki, és rendezzük be fenyőággal, szalmával, fakéreggel, vagy bármilyen más szép, természetes anyaggal, amit környezetünkben találunk. A figurákat a betlehem alapjához egy-egy alulról bevert szöggel és ragasztóval rögzíthetjük.
Forrás: noiportal.hu
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top