Close

Luca napja: tilos fonni, sütni, mosni

A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13. volt az év legrövidebb napja és a téli időszámítás kezdete, gonoszjáró napnak tartották. Tucatnyi népszokás és jóslás köthető Luca napjához.
 

Tucatnyi népszokás és jóslás köthető Luca napjához. December 13-a volt a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja és a téli időszámítás kezdete, gonoszjáró napnak tartották, többfelé fokhagymával védték magukat a boszorkányoktól. Ehhez a jeles naphoz kapcsolódik a lucaszék készítése is, de időjárási, sőt házassági jóslásra is alkalmas ez a nap. Fonni, mosni, sütni tilos volt régen ilyenkor, mert ezek mind rosszat jelentenek a jövőre nézve a hagyományok szerint – mondta a Független Hírügynökségnek Tátrai Zsuzsanna néprajztudós.
A Gergely-féle naptárreform előtt december 13-a volt az év legrövidebb napja, a téli napforduló kezdete. Az emberek féltek, hogy megjelenik náluk a gonosz, főleg a boszorkánytól tartottak. Több szokás is kapcsolódik a rossz távol tartásához: többfelé fokhagymával kenték be az emberek és állatok homlokát, hogy ne bántsa őket a gonosz, de ehhez köthető a lucaszék készítése is. Ennek lényege, hogy december 13-tól karácsonyig kell kifaragni a széket, kizárólag fából. Az éjféli misén ezen állva meg lehet látni a boszorkányt, akinek szarv jelenik meg a fején.
A Luca-kalendáriummal a következő év időjárására lehet következtetni: fel kell jegyezni az időjárás jellegét a Luca napja és karácsony közé eső tizenkét napon, ezek pedig megmutatják, hogy a következő év hónapjaiban milyen idő várható. A Luca-cédula abban segít, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Tizenkét papírra egy-egy nevet kell írni, minden nap kidobni egyet, karácsonykor meg kell nézni az utolsót, azon áll a leendő pár neve. Többfelé búzát hajtattak Luca napja és karácsony között, ez megmutatta, hogy milyen lesz a termés a következő évben. December 13-án régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.
Független Hírügynökség – hirtv.hu
gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top