Close

A Gondola szerkesztőségének nyílt levele Török Zsolthoz, az MSZP szóvivőjéhez

A Gondola szerkesztőségének nyílt levele Török Zsolthoz, az MSZP szóvivőjéhez

Tisztelt Szóvivő Úr!

Ön miért szavazta meg 2009. június 29-én, hogy önkéntes alapon vissza lehessen lépni a magánnyugdíjpénztárból az állami nyugdíjrendszerbe?

Csak nem azért, amit a kormányzati indoklást összefoglalva így summázott az MTI:

 Az utóbbi években már többször is volt lehetőség arra, hogy a nyugdíjpénztárak tagjai módosítsanak korábbi elképzelésükön. A magánpénztári tagok számára azért nyitották meg újra a tb-rendszerbe való visszalépés lehetőségét, mert a pénzügyi válság – akárcsak a világ más országaiban – alaposan megnyirbálta a magyar nyugdíjkasszák vagyonát. A múlt évi, mintegy 422 milliárd forintos befektetési veszteség lenullázta magán-nyugdíjpénztárak előző években elért befektetési nyereségét, tízéves reálhozamuk így mínusz 0,73 százalék. Az idei első negyedévben 62,9 milliárd forint volt a befektetési veszteség, a második negyedévi adatok a kasszák szerint már kedvezőbbek lesznek.

Ha Ön másfél éve a szavazatával is elismerte, hogy a magánnyugdíj-pénztári rendszert össze tudja dönteni a tőzsde, akkor idén miért tiltakozik ennek még az elvi lehetősége ellen is?

Tisztelt Szóvivő Úr!

Módfelett érdekel az is, vajon az Ön pártja, amelyik 1997-ben megszavazta a magánnyugdíj-pénztárak felállítását, és amelyik a mostani rendszer kitalálója és védelmezője, miért nem vette a fáradságot az elmúlt 13 évben arra, hogy kidolgozza a magánnyugdíjak fizetésének a módját?

És ha már 13 évig nem volt fontos tudatni az állampolgárokkal, hogy mire számítsanak a befizetéseikért cserébe, akkor miért volt fontos tavaly hirtelen visszafogadni több tízezer magánnyugdíj-pénztári tagot az állami rendszerbe? Csak nem azért, mert hirtelen, idejekorán derült volna ki, hogy a pénzbeszedésben törvényileg támogatott magánnyugdíjpénztárak a kifizetésekben enyhén szólva sem jelesked(né)nek?

Válaszát várja és közzé fogja tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top