Close

„Hányatott sorsú települések találkoztak”

Mintegy hatvan, a vörösiszap-katasztrófában érintett devecseri és kolontári lakos érkezett vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tákosra és Csarodára, hogy egy tanulmányút keretében megtekintsék a 2001-es beregi árvíz után újjáépített ingatlanokat.
 

A két dunántúli település lakosait a faluházban fogadták a tákosiak, akik nevében Varga János polgármester mondott köszöntő beszédet. A 360 lelkes község vezetője elmondta: a helyiek együttérzéssel figyelték a vörösiszap-katasztrófáról szóló híradásokat, és szinte azonnal tervezni kezdték, hogyan segíthetnének a bajbajutottakon.
Hányatott sorsú települések találkoztak, hiszen 2001-es beregi árvízben érintett Tákost is szinte teljesen újjá kellett építeni – fogalmazott Varga János. A polgármester szerint a tapasztalatokat szeretnék átadni a vörösiszap károsultjainak, akik testközelből nézhetik meg egy-egy újjáépített tákosi és csarodai ház szerkezetét, s beszélhetnek azok tulajdonosaival az eddigi tapasztalatokról.
Szente Róbert, Devecser önkormányzatának munkatársa az MTI kérdésére elmondta: elsősorban Devecserből és Kolontárról érkeztek a károsult családok közül azok, akik új építésű lakóingatlant fognak kapni a kormánytól. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője által kezdeményezett tanulmányút során a Tákoson és Csarodán felépített házakat tekinthetik meg a károsultak, hogy legyen valami képük arról, milyen házat szeretnének maguknak. A devecseri önkormányzat munkatársa egyben tolmácsolta a vörösiszap-katasztrófában érintett települések köszönetét az országnak.
Csepely Zsigmond, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a kilenc évvel ezelőtti beregi árvízben összesen 2.870 ingatlan károsodott. Ebből 713 házat építettek fel újra, a többi tulajdonos vagy máshol vásárolt ingatlant, vagy pénzbeli segítséget kért – tette hozzá az alezredes.
(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top